“Boeing” piekrīt atzīt savu vainu krāpniecībā saistībā ar “737 MAX” avārijām

Uzņēmums “Boeing” ir piekritis atzīt savu vainu kriminālajā apsūdzībā krāpšanas sazvērestībā un samaksāt 243,6 miljonu ASV dolāru naudas sodu, lai atrisinātu ASV Tieslietu ministrijas izmeklēšanu saistībā ar divām letālām “737 MAX” avārijām Indonēzijā un Etiopijā, kurās 2018. un 2019.gadā, piecu mēnešu laikā, gāja bojā 346 cilvēki un izvairītos no kriminālvajāšanas, pirmdien, 8.jūlijā, ziņo britu raidsabiedrība BBC un “Reuters“.

Vainas atzīšana, kuru vēl jāapstiprina tiesnesim, “Boeing” atzīs par vainīgu noziedzīgā nodarījumā un potenciāli apdraud uzņēmuma spēju nodrošināt līgumus ar tādiem uzņēmumiem kā ASV Aizsardzības departaments un NASA. Tas ir arī viens no diviem pasaulē lielākajiem komerciālo lidmašīnu ražotājiem.

Pēc divām “737 MAX” avārijām 2018. un 2019.gadā uzņēmums “Boeing” nepārtraukti tika rūpīgi pārbaudīts saistībā ar tā drošības rādītājiem. Taču 2021.gadā prokurori apsūdzēja “Boeing” par sazvērestību, lai apkrāptu regulatorus, apgalvojot, ka uzņēmums ir maldinājis Federālo aviācijas pārvaldi (FAA) par savu MCAS lidojumu kontroles sistēmu, kas bija iesaistīta abās avārijās un uzņēmums piekrita samaksāt sodu un veikt trīs gadu ilgu pastiprinātu uzraudzību, lai izvairītos no kriminālvajāšanas.

Tomēr janvārī notikušais negadījums, kad “Alaska Airlines” “Boeing” lidmašīnai izsprāga durvju panelis, atjaunoja bažas par drošības un kvalitātes radītājiem. Maijā Tieslietu ministrija konstatēja, ka “Boeing” ir pārkāpis līguma noteikumus, kas varētu novest pie kriminālvajāšanas.

Uzņēmuma “Boeing” preses pārstāvis apstiprināja, ka tas ir “panācis principiālu vienošanos ar Tieslietu ministriju par risinājuma nosacījumiem”.

“Boeing” vienošanās par vainas atzīšanu ļauj izvairīties no tiesas procesa, un trīs gadu laikā viņiem jāiegulda 455 miljoni ASV dolāru drošības un atbilstības nodrošināšanai. Uzņēmumam arī jāsatiekas ar avārijās cietušo ģimenēm, un šajā laikposmā to uzraudzīs neatkarīgs uzraugs, kas iesniegs gada pārskatus, kā arī “Boeing” turpināsies pārbaudes laiks.

Cietušo ģimenes plāno aicināt tiesnesi Rīdu O’Konoru (Reed O’Connor) noraidīt “Boeing” panākto vienošanos par vainas atzīšanu, nosaucot to par “pliķi sejā”. Viņi uzsvēra O’Konora 2023. gada februāra paziņojumu, ka “Boeing” noziegums varētu būt “nāvējošākais korporatīvais noziegums ASV vēsturē”.

Tieslietu ministrija un “Boeing” strādā, lai dokumentētu pilnu rakstisku vainas atzīšanas līgumu un iesniegtu to federālajā tiesā Teksasā līdz 19.jūlijam, teikts tiesas paziņojumā.

Lasiet arī: VIDEO | Alaska Airlines lidmašīnai brīdinājumi tika konstatēti vairākas dienas pirms negadījuma gaisā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas