VIDEO | Alaska Airlines lidmašīnai brīdinājumi tika konstatēti vairākas dienas pirms negadījuma gaisā

Saskaņā ar ASV Nacionālās Transporta drošības padomes (NTSB) datiem aviokompānija Alaska Airlines noteica ierobežojumus Boeing 737 Max 9 lidmašīnai, liedzot tai veikt tālos lidojumus virs ūdens, jo vairākas dienas pirms piektdienas incidenta, kad lidojuma laikā no Portlendas uz Kaliforniju lidmašīnai atlūza daļa korpusa, tika konstatēti brīdinājumi par spiediena paaugstināšanos, pirmdien, 8.janvārī, ziņo BBC.

Korpusa daļa, kas atdalījās, ir 27 kg smags korpusa gabals ar logu – vidējās izejas durvis, ko noteiktās situācijās var izmantot kā avārijas izeju.

Pēc tam, kad lidmašīnai atlūza daļa korpusa, tā, atgriezusies savā izlidošanas pilsētā Portlendā, veicot drošu avārijas nosēšanos. Lidmašīnā atradušies 177 pasažieri un apkalpe, negadījumā nevienam neciešot.

Preses konferencē NTSB vadītāja Dženifera Homendija (Jennifer Homendy) sacīja, ka piloti ziņoja par spiediena brīdinājumiem trīs iepriekšējos lidojumos, ko veicis konkrētais boeings, un piebilda, ka lēmums, ierobežot ilgus lidojumus virs ūdens, pieņemts ar mērķi, lai lidmašīna “varētu ātri atgriezties lidostā” gadījumā, ja brīdinājumi atkārtotos.

Pagaidām neesot skaidrs, vai šie brīdinājumi ir saistīti ar 5.janvāra incidentu,

jo lidmašīna bija pavisam jauna, oktobrī piegādāta Alaska Airlines, kad ASV Federālā aviācijas pārvalde (FAA) to atzina par lidojumiem piemērotu.

Homendija piebildusi, ka galvenā trūkstošā daļa –  durvis, kas nepieciešama tālākai izmeklēšanai, ir atrasta Portlendas skolotāja dārzā.

NTSB vadītāja situāciju uz Alaska Airlines lidmašīnas klāja raksturoja kā “ļoti haotisku” un “biedējošu”, piebilstot, ka nav pieejama nekāda informācija no pilotu kabīnes balss ieraksta, jo ieraksts ticis automātiski dzēsts pēc tam, kad tika sasniegts divu stundu ierobežojums.

Dramatiskais Alaska Airlines lidmašīnas sprādziens notika 4,8 km augstumā, kā rezultātā lidmašīnas sānos izveidojās liels caurums, lieciniekiem to aprakstot platu kā ledusskapi, un kāds jauns zēns stāstīja, ka dekompresijas spēks viņam noplēsis kreklu.

FAA ir apturējusi aptuveni 171 tāda paša tipa lidmašīnas, drošības pārbaudēm turpinoties.

Eiropas Savienības aviācijas regulators sekojot FAA, pēc ASV notikušā incidenta ir nolēmis apturēt Boeing 737-9 Max lidmašīnu darbību. Sagaidāms, ka traucējumi būs minimāli, jo tiek uzskatīts, ka Eiropas aviosabiedrības neizmanto Max 9 lidmašīnas ar konfigurāciju, kas minēta FAA rīkojumā.

Lasiet arī: VIDEO | ASV tiesas zālē apsūdzētais vardarbīgi uzbrūk tiesnesei

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas