Borels aicina ES dalībvalstis noteikt sankcijas dažiem Izraēlas ministriem

Eiropas Savienības (ES) ārpolitikas vadītājs Žuzeps Borels (Josep Borrell) ceturtdien, 29.augustā, paziņoja, ka ir vērsies pie bloka dalībvalstīm ar jautājumu, vai tās būtu gatavas noteikt sankcijas dažiem Izraēlas ministriem par “naida vēstījumiem” pret palestīniešiem, kas, viņaprāt, ir pretrunā starptautiskajām tiesībām, ziņo “Reuters”.

Viņš nenosauca izraēliešu ministrus, uz kuriem viņš atsaucās, un neprecizēja, kurus naida vēstījumus viņš ir domājis.

Taču pēdējā laikā viņš ir publiski kritizējis Izraēlas drošības ministru Itamaru Ben Gviru un finanšu ministru Bezalelu Smotriču par izteikumiem, kurus viņš ir nosaucis par “draudīgiem” un “kūdīšanu uz kara noziegumiem”.

“Es ierosināju procedūru, lai noskaidrotu dalībvalstu viedokli par to, vai tās uzskata par piemērotu iekļaut mūsu sankciju sarakstā dažus Izraēlas ministrus, kuri izplata nepieņemamus naida vēstījumus pret palestīniešiem un ierosina lietas, kas nepārprotami ir pretrunā ar starptautiskajām tiesībām,” viņš sacīja žurnālistiem, ierodoties uz ES ārlietu ministru sanāksmi Briselē.

Diplomāti apgalvo, ka maz ticams, ka ES 27 dalībvalstis varētu panākt nepieciešamo vienprātību, lai piemērotu sankcijas Izraēlas ministriem.

Taču Borela paziņojums par šādu priekšlikumu liecina par dažu Eiropas amatpersonu sašutumu attiecībā uz dažiem Izraēlas ministriem.

Īrija, viena no ES dalībvalstīm, kura visvairāk atbalsta palestīniešus, pauda atbalstu Borela ieteikumam noteikt sankcijas “Rietumkrasta apmetņu organizācijām un Izraēlas ministriem”, kas iesaistīti apmetņu paplašināšanā, ceturtdien, ierodoties Briseles sanāksmē paziņoja Īrijas ārlietu ministrs Mihāls Martins (Micheal Martin).

Lasiet arī: ASV vadošais izlūkdienests: Krieviju gaida “grūta cīņa”, lai atgūtu Ukrainas kontrolēto teritoriju

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas