Brīdina, ka Maskava slēpti okupē Baltkrieviju

Igaunijas parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Marko Mihelsons (Marko Mihkelson) norādījis, ka Baltkrievija vairs nav neatkarīga valsts, to de facto ir okupējusi Krievija, raksta Igaunijas medijs ERR News.

Mihelsons norādījis, ka Krievija palielina kontroli pār Baltkrieviju, un tās līdera Aleksandra Lukašenko ietekme valstī mazinās. Politiķis sacīja: “Mums jāpieņem fakts, ka Baltkrievija vairs nav neatkarīga valsts. To kopš 2020.gada, kad tika apspiesti sabiedrības protesti, ir de facto okupējusi Krievija. Pēdējais solis, lai nostiprinātu Krievijas kontroli Baltkrievijā, ir lēmums turp pārvietot Krievijas kontrolētos kodolieročus. Tas samazina Lukašenko teikšanu.” Viņš piebilda, ka galvenais kodolieroču izvietošana mērķis ir ciešāk piesaistīt Baltkrieviju Maskavai.

Mihelsons skaidroja, ka Krievija ne vien nav atteikusies no mērķa iznīcināt Ukrainu brutālā karā un genocīdā, tā arī vēlas pārņemt Baltkrieviju – tiesa, daudz neuzkrītošāk. Viņš norādīja, ka Baltkrievija Maskavai ir stratēģiski svarīga galvenokārt atrašanās vietas dēļ, un līdz ar to

jebkuras Krievijas darbības kaimiņvalsts teritorijā ir jāuztver kā militārs drauds

apkārtējām valstīm.

Lukašenko neesot tikusi dota iespēja izvēlēties, vai izvietot krievu ieročus Baltkrievijā: “Viņa vienīgais finansiālais atbalsts nāk no Krievijas, tāpat viņu satrauc režīma saglabāšana, un viņam netika dots vārds. Kodolieroči ir skaidrs vēstījums no Krievijas puses, ka tā kontrolē Baltkrieviju.”

Attiecībām uz baumām par Lukašenko ļoti slikto veselības stāvoklis, Mihelsons sacīja, ka tās, visticamāk, tik strauji izplatās, jo daudzi baltkrievi gaida diktatora aiziešanu. Turklāt pēc tam,

kad diktators pamet savu vietu, vienmēr esot aktuāls jautājums par to, kas nāks vietā.

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs sacīja: “Ja Ukraina uzvarēs, ir skaidrs, ka baltkrievu bataljoni, kas šobrīd Ukrainā cīnās par izdzīvošanu, nepaliks Ukrainā, un spiediens Baltkrievijas atbrīvošanai no okupācijas būs daudz lielāks, nekā varam iedomāties.”

Mihelsons piebilda, ka Lukašenko pozīcijas gan nav tik šaubīgas, kā varētu domāt. Pēc vardarbīgās protestu apspiešanas 2020.gadā cietumus piepildījuši politiski ieslodzītie, un baltkrievi uzskata, ka ir pārāk bīstami kaut ko uzsākt. Igauņu politiķis gan uzskata, ka lielākā daļa baltkrievu būtu pret Lukašenko, ja viņiem tiktu dota iespēja izvēlēties.

Lasiet arī: Baltkrievijas opozīcija gatavojas Lukašenko aiziešanai

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas