Bruņotie spēki parādē godinās valsts neatkarības 105.gadadienu. Rīgā būs satiksmes ierobežojumi

Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba Komunikācijas pārvalde vēsta, ka sestdien, 18.novembrī, no pulksten 13.30 Rīgā, 11.novembra krastmalā, notiks Latvijas Republikas proklamēšanas 105.gadadienai veltīta Latvijas un tās sabiedroto bruņoto spēku, Iekšlietu ministrijas pakļautības iestāžu un Jaunsardzes vienību militārā parāde.

Rīgas pašvaldība savukārt atgadina, ka valstssvētku pasākumu laikā galvaspilsētā tiek noteikti dažādi satiksmes ierobežojumi [lasiet raksta beigās]. Tāpat valstssvētkos, 18.novembrī, Rīgas pilsētas sabiedriskais transports un autostāvvietas būs bez maksas. 

Parādi, kurā piedalīsies aptuveni 1500 karavīru, zemessargu, policistu, robežsargu, ugunsdzēsēju glābēju un jaunsargu, komandēs Zemessardzes komandieris pulkvedis Kaspars Pudāns, bet to pieņems Nacionālo bruņoto spēku augstākais vadonis, Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, aizsardzības ministrs Andris Sprūds un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Parādes muzikālo noformējumu nodrošinās Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris, Jūras spēku orķestris un Zemessardzes orķestris. Parādes kājnieku vienības orķestru pavadībā līdz puksten 15.00

turpinās gājienu pa Kaļķu ielu, Brīvības ielu, Bruņinieku ielu līdz Skanstes ielai.

Parādi noslēgs Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku, kā arī Valsts policijas, Valsts robežsardzes un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta bruņojuma, tehnikas un transporta demonstrējums.

Tajā lidojumam labvēlīgos laika apstākļos būs redzami divi Valsts robežsardzes helikopteri, divi Gaisa spēku jaunie helikopteri, Amerikas Savienoto Valstu operācijas Atlantic Resolve pieci helikopteri, divas atjaunotās Gaisa spēku lidmašīnas An-2 Colt, no kurām tiks palaisti dūmi Latvijas karoga krāsās, un Latvijas nacionālās lidsabiedrības airBaltic lidmašīna Airbus 220-300. Parādes aviācijas sadaļu noslēgs Spānijas Gaisa spēki, kas bāzējas Igaunijā, un Itālijas Gaisa spēki, kas bāzējas Lietuvā – katru valsti pārstāvēs divi EF-2000 Eurofighter Typhoon iznīcinātājiem, kas nodrošina Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju.

Parādē būs vērojama Latvijas bruņoto spēku militārā tehnika – tostarp bruņumašīnas Patria 6×6 un kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņumašīnas CVR(T). Tāpat parādē varēs redzēt pašgājējhaubiču sistēmas M109, mīnu sprādzienu izturīgos ceļu atmīnēšanas transportlīdzekļus Husky, taktiskos transportlīdzekļus Bombardier MAX 650 un citu Latvijas bruņoto spēku militāro tehniku. Parādē piedalās arī bezpilota lidaparāti, kas spēj novērot gan diennakts gaišajā, gan tumšajā laikā, un koriģēt artilērijas uguni, kā arī tālās darbības prettanku ieroču sistēmas.

Parādes apmeklētāji varēs vērot arī sabiedroto valstu bruņutehniku – piemēram, Itālijas bruņoto spēku tanku Ariete un bruņutransportieri Centauro, Spānijas bruņoto spēku tanku Leopard un kājnieku kaujas mašīnu Pizarro, Polijas bruņoto spēku tanku PT91, slovāku haubici Zuzana kā arī citu NATO valstu bruņoto spēku militāro tehniku.

Par godu valsts neatkarības proklamēšanas gadadienai 21 nāciju zalvi no AB dambja veiks Zemessardzes 17.kaujas atbalsta bataljons. Savukārt par kārtību un drošību parādes norises vietā un laikā rūpēsies Militārā policija un Speciālo uzdevumu vienība, bet par medicīnisko nodrošinājumu – Nodrošinājuma pavēlniecība.

Parādi tiešraidē varēs vērot Latvijas Televīzijā un kanālā Rīga TV24, klausīties – Latvijas Radio programmā. Savukārt 17.novembrī, pulksten 19.00 11.novembra krastmalā sāksies parādes ģenerālmēģinājums.

***

Piektdien, 17.novembrī, Rīgas ostas Pasažieru termināļa piestātnēs MK3 un MK4 ieradīsies Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras štāba un apgādes kuģis A-53 Virsaitis, mīnu kuģis M-04 Imanta un patruļkuģu eskadras patruļkuģis P-09 Rēzekne. Kuģi būs atvērti 18.novembrī no pulksten 13.00 līdz 16.00. Tāpat 17.novembrī piestātnē ieradīsies arī Lietuvas Jūras spēku mīnu kuģis M-53 Skalvis un Igaunijas Jūras spēku kuģis.

Sestdien, 18.novembrī, no pulksten 11.00 līdz 16.00 Rīgas Pasažieru ostas piestātnē Nacionālie bruņotie spēki aicina iedzīvotājus apmeklēt Latvijas un sabiedroto spēku militārās tehnikas un ekipējuma izstādi, kurā būs apskatāma arī Valsts robežsardzes tehnika un aprīkojums.

***

tzīmējot valsts proklamēšanas 105.gadadienu, Rīgā norisināsies vairāki svētku pasākumi, kuru laikā tiks ieviesti būtiski satiksmes ierobežojumi. No piektdienas, 17.novembra, vakara satiksmi slēgs 11.novembra krastmalas un Eksporta ielas posmā.

No piektdienas, 17.novembra, pulksten 16.00 līdz sestdienas, 18.novembra, pulksten 18.00 transportlīdzekļu satiksmi slēgs 11.novembra krastmalas posmā no Akmens tilta līdz Muitas ielai, kā arī Eksporta ielas posmā no Elizabetes ielas līdz 11.novembra krastmalai.

Nepieciešamības gadījumā no pulksten 21.00 līdz militārās parādes ģenerālmēģinājuma beigām  transportlīdzekļu satiksmi slēgs Ģenerāla Radziņa krastmalā un Krasta ielas posmā no Jēzusbaznīcas ielas līdz apgriešanās vietai pie tirdzniecības centra Mols.

Piektdien, 17.novembrī, no pulksten 8.00 līdz 16.00 transportlīdzekļu satiksmi ierobežos un nepieciešamības gadījumā slēgs 11.novembra krastmalā (labajā malējā braukšanas joslā), 150 metru garā posmā no Miesnieku ielas virzienā uz Poļu gāti. Savukārt 17.novembrī no pulksten 14.00 līdz pat 18.novembra pulksten 18.00 transportlīdzekļu satiksmi slēgs Poļu gātes un Bīskapa gātes posmā no 11.novembra krastmalas līdz ielai, kas atrodas paralēli 11.novembra krastmalai.

Tāpat no 17.novembra pulksten 16.00 līdz 18.novembra pulksten 18.00 slēgs smago transportlīdzekļu satiksmi Eksporta ielas posmā no Hanzas ielas līdz Muitas ielai un Krasta ielas posmā no Salu tilta līdz 13.janvāra ielai.

No piektdienas, 17.novembra, pulksten 16.00 līdz sestdienas, 18.novembra, pulksten 18.00 Pils ielas posmā no Poļu gātes līdz Doma laukumam un Doma laukuma posmā no Pils ielas līdz Jēkaba ielai organizēs divvirzienu satiksmi.

Sestdien, 18.novembrī, no pulksten 10.00 līdz 18.00 transportlīdzekļu satiksmi slēgs Ģenerāla Radziņa krastmalā, virzienā uz Krasta ielu; Krasta ielas posmā un virzienā no Jēzusbaznīcas ielas līdz nobrauktuvei no Sala tilta virzienā uz Dienvidu tilta, kā arī uz Salu tilta nobrauktuves, virzienā no pilsētas centra uz Krasta ielu.

Savukārt no pulksten 13.30 līdz 15.00 transportlīdzekļu satiksmi slēgs Kaļķu ielas posmā no 11.novembra krastmalas līdz Rātslaukumam. Tāpat sestdien no pulksten 7.00 līdz militārās parādes beigām transportlīdzekļu un gājēju satiksmi slēgs uz AB dambja.

Nepieciešamības gadījumā 17.novembrī no pulksten 21.00 līdz NBS vienību militārās parādes ģenerālmēģinājuma beigām un 18.novembrī no pulksten 13.30 līdz 15.00 transportlīdzekļu satiksmi – izņemot sabiedriskā transporta satiksmi, kuru regulēs atbilstoši nepieciešamībai – slēgs uz Akmens tilta; Uzvaras bulvāra posmā no Valguma ielas līdz Akmens tiltam; 11.novembra krastmalas posmā no Akmens tilta līdz Dzelzceļa tiltam; 13.janvāra ielas posmā no Raiņa bulvāra līdz 11.novembra krastmalai.

Drošības apsvērumu dēļ NBS militāro parādi un tās ģenerālmēģinājumu

nebūs iespējams vērot, pulcējoties uz Vanšu tilta.

Tomēr gājējiem un mikromobilitātes rīku lietotājiem, kuri vēlēsies nokļūt otrā Daugavas krastā, tilts būs pieejams. Gājēju plūsmu pār Vanšu tiltu pasākumu norises laikā regulēs NBS Militārā policija, Rīgas pašvaldības policija un Valsts policija. Pašvaldība informē, ka ikdienas slodzēm tilts ir drošs, tomēr pie lielākām slodzēm ir iespējami drošības riski.

Tāpat nepieciešamības gadījumā gājēju, velosipēdistu un elektro skrejriteņu kustību ierobežos ziedu nolikšanas ceremonijas laikā un svinīgo pasākumu laikā laukumā pie Brīvības pieminekļa, kā arī NBS militārās parādes ģenerālmēģinājuma un NBS militārās parādes laikā un citu pasākumu laikā.

***

Sestdien no pulksten 7.30 līdz 11.00 no Latvijas Universitātes uz Brāļu kapiem notiks studentu gājiens. Gājiens noritēs pa maršrutu: Latvijas Universitātes galvenā ēka (Raiņa bulvārī 19) – Raiņa bulvāris – Brīvības bulvāris – Brīvības iela – Cēsu iela – Mēness iela – Miera iela – Klusā iela – Miera iela – Brasas tilts – Gaujas iela – Aizsaules iela – Brāļu kapi.

Sestdien no pulksten 18.00 līdz 19.45 no Kārļa Ulmaņa pieminekļa līdz Raiņa bulvāra krustojumam notiks lāpu gājiens. Lāpu gājiens noritēs pa maršrutu: Kārļa Ulmaņa piemineklis – Raiņa bulvāris – Krišjāņa Barona iela – Aspazijas bulvāris – Zigfrīda Anna Meierovica bulvāris – Krišjāņa Valdemāra iela – Krišjāņa Valdemāra ielas un Raiņa bulvāra krustojums.

Šo pasākumu norādītajos maršrutos un maršrutu šķērsojošajās ielās transportlīdzekļu satiksmi nepieciešamības gadījumā regulēs, ierobežos vai slēgs.

***

Pasākumu norises laikā, sākot no ceturtdienas, 16.novembra, vakara līdz pat sestdienai, 18.novembrim, vairākās vietās aizliegs arī transportlīdzekļu apstāšanos un stāvēšanu. Nepieciešamības gadījumā atstātos transportlīdzekļus pārvietos uz tuvāko stāvēšanai atļauto vietu.

No ceturtdienas, 16.novembra, pulksten 20.00 līdz sestdienas, 18.novembra, pulksten 23.00 transportlīdzekļu apstāšanos un stāvēšanu liegs 11.novembra krastmalas abu pušu posmos no Akmens tilta līdz Muitas ielai, kā arī 11.novembra krastmalas paralēlajā ielā.

No 17.novembra pulksten 20.00 līdz 18.novembra plkst.20.00 apstāšanās un stāvēšanas liegums būs spēkā Aspazijas bulvāra abu pušu posmos no Krišjāņa Barona ielas līdz Kaļķu ielai; Zigfrīda Annas Meierovica bulvāra abu pušu posmos no Kaļķu ielas līdz Krišjāņa Valdemāra ielai; Krišjāņa Barona ielas labās puses posmā no Raiņa bulvāra līdz Aspazijas bulvārim; Raiņa bulvāra posmā no Krišjāņa Valdemāra ielas līdz Krišjāņa Barona ielai.

Tāpat no 17.novembra pulksten 20.00 līdz 18.novembra pulksten 11.00 transportlīdzekļu apstāšanos un stāvēšanu liegs ielas abās pusēs starp Herdera laukumu un Doma laukumu, kā arī Herdera laukumā. Savukārt no pulksten 17.00 līdz 18.novembra pulksten 23.00 – Kaļķu ielas posmā no 11.novembra krastmalas līdz Rātslaukumam.

18.novembrī no pulksten 8.00 līdz 20.00 transportlīdzekļu apstāšanos un stāvēšanu liegs Simtgades alejā, pie ēkas Kronvalda bulvārī 2. Savukārt no pulksten 7.00 līdz 15.30 – Skanstes ielas labās puses posmā un virzienā no Sporta ielas līdz Krišjāņa Valdemāra ielai.

Sestdien no pulksten 8.30 līdz 11.15 un no pulksten 18.30 līdz 20.20 nepieciešamības gadījumā ierobežos vai slēgs ūdens transportlīdzekļu satiksmi Pilsētas kanāla posmā no Krišjāņa Barona ielas tilta līdz gājēju tiltam pie Bastejkalna.

Lasiet arī: Patriotu mēnesī aicina pie apģērba spraust sarkanbaltsarkanu lentīti un apmeklēt svētku pasākumus

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas