“Cars” Putins saka Rietumiem: Krievija runās tikai ar vienlīdzīgiem nosacījumiem

Otrdien, 7.maijā, Vladimiram Putinam, kuru prezidenta zvēresta nodošanas ceremonijā jaunajam sešu gadu pilnvaru termiņam godināja kā Krievijas caru, un, ja viņš to pabeigs, kļūs par Krievijas visilgāk valdošo valdnieku kopš ķeizarienes Katrīnas Lielās, bija divējāds vēstījums Rietumiem – Kremlis ir gatavs sarunām, bet Krievija gatavojas uzvarai Ukrainā, ziņo “Reuters”.

Krievijas elite gaidīja Kremļa Lielās pils Svētā Andreja zālē, lai Putins varētu doties pa Kremļa gaiteņiem uz savu troni.

“Mēs neatsakāmies no dialoga ar Rietumvalstīm,”

pēc zvēresta nodošanas sacīja Putins, piebilstot, ka ir gatavs sarunām par drošību un stratēģisko stabilitāti, bet tikai tad, ja no ASV un to sabiedroto puses nebūs “augstprātības”.

Krievijas augstākais līderis solīja uzvaru un sacīja, ka visi krievi tagad ir “atbildīgi par mūsu tūkstošgadu vēsturi un mūsu senčiem”.

Viņš atstāja ceremoniju, skanot mūzikai “Slava” no Mihaila Gļinkas operas “Dzīvību priekš cara”.

“Mūsu prezidenta autoritāte ir kļuvusi spēcīgāka nekā jebkad agrāk – spēcīgāka nekā Amerikas prezidentam, spēcīgāka pat kā Krievijas caram. Tik daudz kas gulstas uz mūsu prezidenta pleciem,” sacīja Komunistiskās partijas līderis Genādijs Zjuganovs.

Kopš 2022.gada, kad Putins iebruka Ukrainā, attiecības starp Krieviju un Rietumiem ir pasliktinājušās, Rietumiem uztverot viņu kā autokrātu un kara noziedznieku, savukārt Putins karu uzskata par daļu no eksistenciālas cīņas ar Rietumiem, kas, viņaprāt, ir iebrukuši Krievijas ietekmes sfērā.

Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta vadītājs Sergejs Nariškins aģentūrai “Reuters” sacīja, ka Putina runa bija aicinājums Rietumiem sākt dialogu “ar līdzvērtīgu sadarbību, bet no otras puses – stingra pārliecība, ka Krievija pati nodrošinās savu attīstību un drošību,” sacīja Nariškins.

Taču viņš piebilda, ka, ja Rietumi nevēlas runāt, tad Rietumiem ir jāpadomā.

Šis signāls nāca tikai dienu pēc tam, kad Putins pavēlēja rīkot taktisko kodolieroču izvietošanas mācības pēc Maskavas izteikumiem par draudiem no Francijas, Lielbritānijas un ASV puses.

Sergejs Čemezovs, tuvs Putina sabiedrotais, aģentūrai “Reuters” sacīja, ka Putins Krievijā ir atnesis stabilitāti – “to varat jautāt jebkuram uz ielas”. Viņš teica, ka Rietumi “sapratīs, ka Putins Krievijai ir stabilitāte, nevis kaut kāds jauns cilvēks”.

Lasiet arī: ASV un lielākā daļa ES valstu boikotēs Putina inaugurāciju

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas