Čehijas prezidents: Ķīnai nav vajadzīgs miers Ukrainā

Čehijas prezidents Petrs Pavels (Petr Pavel) norādījis, ka Ķīna nevar būt uzticams starpnieks Krievijas un Ukrainas sarunās, jo tā pārāk daudz iegūst no ilgstošas karadarbības, raksta Politico.

Pavela piezīmes seko Ķīnas vairākkārtējiem apliecinājumiem, ka tā vēlas būt starpnieks miera sarunās. Lielākā daļa rietumvalstu skeptiski lūkojas uz Ķīnas izteikumiem, atsevišķas valstis, piemēram, Francija, uzstāj, ka Ķīnai atvēlama nozīmīga loma miera sarunās.

Bijušā NATO ģenerāļa Pavela viedoklis ir nepārprotams: kad jautājums ir par Ukrainu, Ķīna vēlas tikai to, kas tai ir izdevīgi, un šobrīd tas nozīmē ilgāku karu. Čehijas prezidents sacīja: “Es uzskatu, ka pagarināt pašreizējo stāvokli ir Ķīnas interesēs, jo tā var panākt Krievijas piekāpšanos dažādos jautājumos.”

Pekina var no Maskavas iegūt lētu naftu, gāzi un citus resursus apmaiņā pret Ķīnas “neierobežoto sadarbību”.

Turklāt Ķīna iegūst no tā, ka rietumi, palīdzot Ukrainai, mazliet zaudē savu spēku.

Pavela teiktais šobrīd šķiet pravietisks, jo tikai dažas stundas pēc viņa intervijas ar Politico Ķīnas vēstnieks Francijā uzjundīja kritiku, paziņojot, ka bijušajām PSRS republikām neesot spēkā esoša statusa starptautisko tiesību kontekstā. Ķīnas amatpersonas paziņojums bija atbilde uz jautājumu par to, kam pieder Krima.

Lai gan Pekina pirmdien, 24.aprīlī, distancējās no vēstnieka izteikumiem, starpgadījums ir uzsācis spriedzes pilnu diskusiju par to, vai Ķīna var nest mieru Ukrainai. Pavels sacīja: “Es nedomāju, ka Ķīnu vada patiesa interese īsā laikā izbeigt karu.

Ķīna ik dienu mācās no konflikta. Tā cieši seko Krievijas darbībām un rietumu reakcijai.”

Pavels no 2015. līdz 2018.gadam bija NATO militārās komitejas vadītājs, un gada sākumā uzvarēja Čehijas prezidenta vēlēšanās. Viņa politika ir vērsta rietumu virzienā, un Pavels izmanto iepriekšējo pieredzi un izpratni par NATO darbību, lai aicinātu sniegt efektīvāku atbalstu Ukrainai.

Kamēr NATO valstis diskutē par mērķi novirzīt aizsardzībai 2% no katras valsts IKP, Pavela viedoklis ir skarbs – ir jāpievērš uzmanība tam, ko armija var paveikt, nevis iztērētajam naudas apjomam. “Mēs pārāk daudz koncentrējamies uz 2% robežu. Komandierim ir svarīgi tanki, lidmašīnas, kuģi un virkne citu vajadzību, nevis tas, cik katra valsts tērē aizsardzībai,” viņš sacīja. Sabiedrotajiem esot vairāk jāpievēršas militāro spēju stiprināšanai un labi sagatavota personāla veidošanai. Turklāt ir nepieciešams, lai arī civiliedzīvotāji skaidri saprot, kas un kāpēc tiek darīts.

Pavels arī neslēpa bažas par pieaugošo populismu un Krievijas ietekmi Čehijas kaimiņvalstīs. Viņš norādīja uz iespēju, ka Slovākijas vēlēšanās šogad uzvaru var gūt populisti, un tas radīs sarežģītu situāciju ne vien Slovākijai, bet arī tās kaimiņiem un partneriem. Čehijas prezidents bija vēl tiešāks, runājot par Ungāriju, un norādīja, ka ir pamats bailēm, skatoties uz pašreizējo prokrievisko virzienu.

Lasiet arī: Francija šokā par Ķīnas vēstnieka izteikumiem par valstu suverenitāti

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas