Četru dienu darba nedēļa uzlabo darbinieku veselību, liecina izmēģinājuma programmas rezultāti

Ar izmēģinājuma programmu Spānijas trešajā lielākajā pilsētā Valensijā tika ieviesta četru dienu darba nedēļa, stratēģiski izvietojot vietējās brīvdienas četrās pirmdienās pēc kārtas. Iniciatīva pozitīvi ietekmēja aptuveni 360 000 darbinieku, kā rezultātā uzlabojās darbinieku veselība, kā arī iniciatīva labvēlīgi ietekmēja bērnus, ziņo Reuters.

Neatkarīga veselības un sociālo zinātņu ekspertu komisija, kas izvērtēja programmu, konstatēja, ka daudzi dalībnieki izmantoja pagarinātās nedēļas nogales, lai izkoptu veselīgākus ieradumus, tostarp nodarbotos ar sportu un gatavotu mājās gatavotu maltīti.

Iegūtie dati atklāja vairākus pozitīvus rezultātus, tostarp

pašsajūtas uzlabošanos, stresa līmeņa samazināšanos,

kā arī ar nogurumu, laimi, garastāvokli un personīgo apmierinātību saistīto sajūtu uzlabošanos. Turklāt, samazinoties autotransporta izmantošanai, uzlabojās gaisa kvalitāte, samazinoties slāpekļa dioksīda emisijām, kā to apliecina pilsētas ikdienas emisiju mērījumi.

No negatīvās puses pētījumā tika konstatēts, ka šajā periodā

palielinājās tabakas un alkohola patēriņš smēķētāju un alkohola lietotāju vidū.

Ievērojama daļa dalībnieku ziņoja par lielāku vēlmi iesaistīties tādās aktivitātēs kā lasīšana, mācīšanās, filmu skatīšanās un hobiji, piemēram, fotografēšana, mūzika vai gleznošana. Lai gan komisija nenorādīja precīzu procentuālo īpatsvaru, tā norādīja, ka šīs pārmaiņas ir ievērojamas.

Jāatzīmē, ka vislielāko labumu no programmas guva bērni, jo viņu vecākiem uzlabojās darba un privātās dzīves līdzsvars.

Lai gan viesmīlības un tūrisma nozarē pagarinātajās nedēļas nogalēs palielinājās klientu plūsma, mazumtirgotāji ziņoja par pārdošanas apjoma samazināšanos. Turklāt, kā norādīts ziņojumā, neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesti, iespējams, saskārās ar grūtībām, jo izmēģinājuma programmas laikā veselības aprūpes darbinieki izmantoja brīvdienas.

Valensijas kreisās koalīcijas Compromis iniciētais projekts bija paredzēts pilsētniekiem. Spānijas valdība arī uzsāka līdzīgu divu gadu projektu, kas paredzēts maziem un vidējiem rūpniecības uzņēmumiem visā valstī.

Lasiet arī: Minimālo algu nākamgad cels līdz 700 eiro

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas