Cikloni sola lietainu, bet visai siltu laiku

Oktobra pēdējā dienā tika uzstādīti vienpadsmit jauni 31.oktobra siltuma rekordi, vēsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Prognozes liecina, ka arī tuvākajās dienās gaisa temperatūra – pat naktīs un arī valsts austrumos –turēsies virs 0 grādu (pēc Celsija) atzīmes.

Ceturtdien debesis būs mākoņainas, tomēr vietām starp mākoņiem uzspīdēs arī saule. Dažviet rietumos neliels lietus. Pūtīs lēns līdz mērens dienvidaustrumu, dienvidu vējš. Gaiss iesils līdz +6…+11 grādiem.

Nedēļās izskaņā Latvijas teritorijai pietuvosies ciklons no rietumiem.

Tā ietekme būs īpaši jūtama piektdien pa dienu un naktī uz sestdienu. Piektdiena paies bez būtiskiem nokrišņiem, tikai pēcpusdienā rietumu rajonus sasniegs nokrišņu zona, kas lietu naktī uz sestdienu nesīs jau daudzviet, dienā līs vien vietām.

Pūtīs lēns līdz mērens, piekrastē līdz mēreni stiprs dienvidaustrumu, austrumu vējš. Sākot no piektdienas rīta, vējš kļūs brāzmains, sasniedzot 15-18 m/s. Naktī uz sestdienu tas iegriezīsies no dienvidiem, dienvidaustrumiem un pierims.

Naktīs gaiss atdzisīs līdz +5…+10 grādiem, vienīgi naktī uz piektdienu austrumu rajonos gaisa temperatūra pazemināsies līdz +1…+4 grādiem. Dienās gaiss iesils līdz +9…+11°.

Svētdien laiks būs sauss un mierīgs.

Tāpat kā nedēļas izskaņā, arī nākošās nedēļas sākumā laikapstākļus noteiks ciklonu darbība, kas nesīs pelēcīgu un lietainu laiku, tomēr visai siltu laiku.

***

Centrs ir apkopojis arī pārskatu par laika apstakļiem aizvadītajā oktobrī, uzsverot, ka tajā tika piedzīvoti trīs gadalaiki. Oktobrī vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +7,1 grādi, kas ir par 0,3 grādiem virs mēneša normas – kaut valsts ziemeļaustrumos atsevišķās novērojumu stacijās tas bija aukstāks par normu.

Mēneša laikā novēroti 20 maksimālās gaisa temperatūras rekordi, tai skaitā viens Latvijas diennakts rekords 3.oktobrī (+21,6 °C Rucavā). Latvijā 4.oktobrī sākās meteoroloģiskais rudens, savukārt

Alūksnē jau 25.oktobrī sākās meteoroloģiskā ziema.

Oktobris bija arī 64% mitrāks par normu, un, gaisa temperatūrai mēneša laikā pazeminoties, daudzviet tika novērots sniegs un vietām izveidojās neliela sniega sega.

Vētra Latvijā plosījās 7. un 8. oktobrī, un tās laikā novērotas visstiprākās vēja brāzmas (29,8 m/s Ventspilī). Ņemot vērā, ka kokiem vēl bija lapas, vētra nodarīja nozīmīgus postījumus. Oktobrī novērotas arī samērā retas parādības – tesmeņveida mākoņi un ūdensstabi jeb virpuļviesuļi. Dzīvajā dabā notika siltā septembra ietekmē aizkavētā koku un krūmu lapu dzeltēšana un krišana, kā arī putnu migrācija uz dienvidiem.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas