Conexus vēlas par 39% celt dabasgāzes “pārvades sistēmas pakalpojuma” tarifu

Akciju sabiedrība Conexus Baltic Grid (Conexus) ziņo, ka ir Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā iesniegusi dabasgāzes pārvades sistēmas pakalpojuma tarifu projektu nākamajiem trim gadiem.

Ja projekts tiks apstiprināts, šis tarifs pieaugs par 0.00074 EUR/kWh (eiro par kilovatstundu) jeb par 39%. Uzņēmums mierina savus klientus: “Tomēr sagaidāms, ka uz dabasgāzes lietotāju kopējo rēķinu tas atstās minimālu ietekmi – vidēji 0,5–1,1% robežās.”

Lai gan kopējās Conexus izmaksas ir mazinājušās,

plānoto tarifu pieaugumu nosaka dabasgāzes patēriņa kritums.

Tāpēc Conexus ir aprēķinājis maksu par “izejas punkta Latvijas lietotāju apgādei izmantošanu” 0.00267 EUR/kWh apmērā. 

Uzņēmums sola, ka tarifa paredzamās izmaiņas minimāli ietekmēs dabasgāzes gala cenu dažādām lietotāju grupām. “Piemēram, mājsaimniecībai, kas mēnesī patērē 4 kubikmetrus dabasgāzes, ikmēneša rēķins augs par 0.04 centiem. Mājsaimniecībām, kas mēnesī patērē 250 kubikmetrus dabasgāzes, ikmēneša rēķins pieaugs par 1% jeb 2,43 eiro.

Tikmēr juridiskām personām tarifa palielinājums veidos ap 1,1% pieaugumu dabasgāzes ikmēneša rēķinā. Turklāt nākamajā gadā, krītot dabasgāzes cenai, tarifa pieauguma ietekmi galalietotājs sajutīs mazāk. Pēc tarifa izmaiņām dabasgāzes rēķins Latvijā juridiskām personām būs aptuveni vienā līmenī ar Lietuvu un zemāks nekā Igaunijā, vēsta Conexus.

Plānots, ka, pirms tarifa apstiprināšanas, lietotāji varēs iepazīties, kā arī sniegt priekšlikumus un ieteikumus par tarifu projektu.

Conexus pārvalda Inčukalna pazemes gāzes krātuvi, un sabiedrības struktūrā ietilpstošā maģistrālā dabasgāzes pārvades sistēma ir 1190 km gara. Tā tieši savieno Latvijas dabasgāzes tirgu ar Lietuvu un Igauniju. Conexus lielākais akcionārs ir valstij piederošais Augstsprieguma tīkls (68,46%), vēl 29,06% akciju pieder Japānas uzņēmuma Marubeni pārvaldītam fondam MM Capital Infrastructure Fund, bet 2,48% – pārējiem akcionāriem.

Lasiet arī: Apstiprināti Sadales tīkla un AST precizētie elektroenerģijas sadales un pārvades tarifi

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas