CSP iztaujās iedzīvotājus par dzīves apstākļiem un ienākumiem

Centrālās statistikas pārvalde (CSP) līdz jūnija beigām turpinās aptaujāt iedzīvotājus saistībā ar ienākumiem un dzīves asptākļiem. Plānots, ka no 825 000 Latvijas mājsaimniecibu tiks aptaujātas aptuveni 8000, kas atlasītas ar nejaušības gadījuma metodi, informē CSP pārstāvji. 

CSP norāda, ka iespēju piedalīties aptaujā un aizpildīt anketu internetā jau ir izmantojuši 10% respondentu. Plānots, ka no ceturtdienas, 16.marta CSP intervētāji ar iedzīvotājiem sazināsies pa tālruni vai ieradīsies klātienē. 

«Klātienes intervijas 2023. gadā notiks tikai tad, ja to pieļaus epidemioloģiskā situācija.

Pirms tam aptaujā iekļautās personas saņems CSP vēstuli, kurā norādīts plānotais intervijas laiks un intervētāja kontaktinformācija. Ierodoties klātienē, intervētājs uzrādīs darba apliecību ar fotogrāfiju,» teikts CSP paziņojumā. 

Jautājumu un neskaidrību gadījumā CSP aicina iedzīvotājus sazināties ar konsultantiem pa bezmaksas tālruni 80008811 darbdienās no plkst. 10.00 līdz 18.00 vai rakstīt uz e-pastu silc@csp.gov.lv.

Respondentiem būs jāatbild uz jautājumiem par mājsaimniecības sastāvu un tās locekļu sociālekonomisko raksturojumu, mājokļa apstākļiem, ienākumiem, veselības stāvokļa pašvērtējumu, sociālo atstumtību un materiālo nenodrošinātību.

CSP uzsver, ka šogad aptaujā īpaša uzmanība tiks pievērsta darba tirgus jautājumiem, priekšrocību un trūkumu pārmantošanai paaudzēs, kā arī mājokļa jautājumiem (par grūtībām saistībā ar dzīvesvietu, energoefektivitāti un citiem).

Tāpat CSP pārstāvji skaidro, ka aptaujā ir iekļauti jautājumi, kas palīdzēs novērtēt Covid-19 pandēmijas un citu ģeopolitisko procesu ietekmi uz Latvijas iedzīvotāju labklājību, 2022.gadā. 

Aizvadītā gada aptaujas rezultāti parāda, ka 2021.gadā mājsaimniecību rīcībā esošie ienākumi, salīdzinot ar 2020. gadu, pieauga par 7,6 %, sasniedzot 678 eiro uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī.

Savukārt vistrūcīgākajās mājsaimniecībās ienākumi uz vienu mājsaimniecības locekli bija 232 eiro mēnesī, kamēr visturīgākajās mājsaimniecībās – 1 475 eiro mēnesī. Visstraujāk ienākumi pieauga otrās, trešās un ceturtās kvintiļu grupu mājsaimniecībām – attiecīgi par 12,1 %, 12,1 % un 11,1 %.

Mājsaimniecībās ar vidējiem ienākumiem 2021. gadā tie svārstījās no 412 eiro mēnesī, otrajā kvintiļu grupā un 570 eiro mēnesī trešajā kvintiļu grupā līdz 801 eiro mēnesī.

Salīdzinot ar 2020.gadu, kad kāpums bija 8,1%, 2021.gadā iedzīvotāju ienākumi  pieauga lēnāk. CPS apkopotie statistikas dati liecina, ka 2021.gadā Latvijā nabadzības riskam bija pakļauti 418 tūkstoši jeb 22,5 % iedzīvotāju – par 0,9 procentpunktiem mazāk nekā 2020. gadā

«Aptaujā iegūtos datus plaši izmanto valsts un pašvaldības, pieņemot iedzīvotāju ikdienu ietekmējošus lēmumus. Katra aptaujas dalībnieka atsaucība ir svarīga, lai dati pareizi un objektīvi atspoguļotu to, kā dzīvo mūsu valsts iedzīvotāji,» uzsver CSP un piebilst, ka respondentiem tiks nodrosināta personas datu konfidencialitāte, kā arī iegutā informācija tiks atainota tikai apkopojuma veidā. 

Lasiet arī: Čakša rosinās lemt par finansējumu Pasaules čempionātam hokejā

 

 

 

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas