Dati liecina, ka lietuvieši 2023.gadā dzēra mazāk

Saskaņā ar Valsts datu aģentūras (VDA) datiem pērn lietuvieši vidēji patērēja 11 litrus legālā alkohola uz vienu personu vecumā virs 15 gadiem, kas ir zemākais rādītājs desmit gadu laikā un par 0,2 litriem mazāk nekā 2022.gadā, taču daži apšauba šīs statistikas precizitāti.

VDA preses pārstāve Daiva Jurelevičiene (Daiva Jurelevičienė) informēja, ka stiprie alkoholiskie dzērieni tika patērēti visvairāk, bet alus pārdošanas apjomi pieauga par 6% salīdzinājumā ar 2022.gadu.

Pagājušajā gadā akcīzes nodokļa paaugstināšanas dēļ alkohola cenas pieauga par aptuveni 11%, no kuriem Lietuvā ražotā alus cenas palielinājās visvairāk – gandrīz par 15%, norādīja Jurelevičiene.

Alkoholisko dzērienu imports pagājušajā gadā palielinājās par 14,5%. Tajā pašā laikā alkoholisko dzērienu ražošana Lietuvā samazinājās, norāda aģentūra.

Antans Matuls (Antanas Matulas) atzinīgi vērtēja datus, sakot, ka “Lietuvu vairs nevarēs saukt par dzērāju nāciju,” savukārt deputāti Rimante Šalaševičūte (Rimantė Šalaševičiūtė) un Aurelijs Verīga (Aurelijus Veryga)

apšaubīja datu precizitāti, norādot, ka tajos nav ņemts vērā ārzemēs pirkts, nelegāli ievests vai mājās ražots alkohols.

Zemāku cenu dēļ daudzi lietuvieši dodas iepirkties pāri robežai, piemēram, uz Latviju vai Poliju.

Higiēnas institūts ziņoja, ka Lietuvā nedaudz samazinājies alkohola izraisīto nāves gadījumu skaits – 2023.gadā Lietuvā bija 625 ar alkoholu saistīti nāves gadījumi, kas ir par 21 gadījumu mazāk nekā 2022.gadā.

Neraugoties uz to, ar alkoholu saistītu saslimšanu gadījumu skaits ir palielinājies – 27 000 cilvēku, kas ir par 2 000 vairāk nekā iepriekšējā gadā. Biežāk sastopamās slimības bija alkohola atkarība, toksicitāte, aknu slimības un alkoholiskā psihoze.

Provizoriskie dati liecina, ka 2023.gadā alkohola izraisītas mirstības rādītājs vīriešiem bija 2,3 reizes augstāks nekā sievietēm.

Pilnu rakstu angļu valodā lasiet šeit: https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/2296289/lithuanians-drink-less-data-show 

Lasiet arī: Saeima atsauc vairākus priekšlikumus par alkohola tirdzniecības ierobežojumiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas