Dažviet valsts austrumos gaidāma meteoroloģiskā ziema

Kaut aizvadītajā nedēļā lielākoties novērojām rudenīgus laika apstākļus, šonedēļ tos pakāpeniski nomainīs ziemai raksturīgākas dabas parādības – slapjš sniegs un sniegs, mums vēsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. 

Ne tikai nokrišņi, bet arī gaisa temperatūras pazemināšanās liek izjust, ka decembris vairs nav aiz kalniem. Diennakts vidējai gaisa temperatūrai saglabājoties ap 0 grādiem (pēc Celsija), meteoroloģiskā ziema jau ir fiksēta Alūksnes novērojumu stacijā, savukārt nedēļas gaitā, turpinot atdzist gaisam, gaidāms, ka meteoroloģiskā ziema iestāsies arī citviet valsts austrumos! Nedēļas nogalē arī gaidāma atmosfēras spiediena paaugstināšanās –

valsts svētku aizvadīsim ar sausu laiku.

LVĢMC, laika prognoze, Svarīgi,
Skats no Alūksnes novērojumu stacijas 14. novembrī pulksten 14:11. Foto: LVĢMC

Nedēļas vidū saule uzspīdēs tik vietām, lielākajā daļā valsts teritorijas debesis saglabāsies mākoņainas. Dažviet arī īslaicīgi varēs novērot nokrišņus, taču to intensitāte būs neliela.

Pūšot lēnam vējam, kas trešdien dominēs no ziemeļiem, nakts stundās atsevišķos rajonos redzamība tiks apgrūtināt miglas, dūmakas dēļ. Turpinot pazemināties gaisa temperatūrai, vietām ceļi saglabāsies slideni, tāpēc aicinām satiksmes dalībniekiem būt piesardzīgiem! Naktīs minimālā gaisa temperatūra būs -2…+3 grādu robežās. Dienās gaiss lielākoties iesils līdz 0…+4 grādiem.

Nedēļas nogalē virs Latvijas paaugstināsies atmosfēras spiediens – dienas aizritēs sausas, vējš būs lēns un termometra stabiņa rādījumi turpinās pazemināties. Naktī lielākajā daļā Latvijas minimālā gaisa temperatūra būs -1…-6 grādu robežās, valsts svētku brīvdienās termometra stabiņš 0..+1 grādu atzīmi varētu sasniegt tik dažviet Kurzemes piekrastē. Maksimālā gaisa temperatūra saglabāsies līdzīga kā iepriekšējās dienās.

Jaunnedēļ, pietuvojoties ciklonam no rietumiem, nokrišņi gaidāmi visā valsts teritorijā. Šī brīža prognoze liecina, ka atsevišķās dienās, īslaicīgi ieplūstot siltākai gaisa masai, dažviet termometra stabiņš nenoslīdēs zemāk par 0 grādu atzīmi.

***

Tāpat centrts ziņo, ka novembra sākums bija siltāks un sausāks par normu. Vidējā gaisa temperatūra Latvijā visu novembra pirmo dekādi bija virs klimatiskās normas, vidēji pārsniedzot dekādes normu par 3,7 °C.

Novembra sākums vidēji Latvijā bija arī sausāks par normu, kaut atsevišķās novērojumu stacijās valsts rietumos un austrumos 1. dekāde bija mitrāka par normu, piemēram, Rucavā – 106% virs dekādes normas.

Novembra sākumā turpinājās lapu krišana kokiem, kā arī 4. novembrī reģistrēts visvēlākais pelēkā mušķērāja novērojums rudenī.

LVĢMC, laika prognoze, Svarīgi,
Pelēkais mušķērājs, Muscicapa striata. Foto: Edgars Smislovs / dabasdati.lv

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas