Deportētie ukraiņu bērni nosūtīti uz “izdzīvošanas mācībām” Baltkrievijā

Trīsdesmit pieci bērni no okupētās Antracitas pilsētas Ukrainas austrumos, kuru Krievija ir okupējusi jau kopš 2014.gada, tika nosūtīti uz Mogiļevu Baltkrievijas austrumos “neaizmirstamā ekskursijā”, kur bērniem esot mācīts, “kā rīkoties ekstrēmās situācijās”, piedaloties mācībās ar Baltkrievijas bruņotajiem spēkiem, tā, atsaucoties uz valsts televīzijas kanāla “Baltkrievija 4 Mogiļeva” trešdien, 10.janvārī, ziņoto, vēsta Politico.

Baltkrievijas valsts televīzijas sižetā bija redzami ukraiņu bērni ar uz piedurknēm piešūtiem Krievijas karogiem, piedaloties Baltkrievijas armijas rīkotajās “ārkārtas izdzīvošanas mācībās”. Reportāžas laikā dūmu pilnajā telpā bija dzirdami kliedzieni, bet raidījumā tika teikts, ka bērni, turoties pie sienas, mācās izkļūt no ugunsgrēka.

Saskaņā ar Ārkārtas situāciju ministrijas Mogiļevas militāro apmācību centra inspektora Jevgēņija Sokolova teikto

mācības notika rotaļīgā, bērniem piemērotā formātā.

Kā ziņots, kopš 2022.gada februāra, kad Krievija pilnībā iebruka Ukrainā, tūkstošiem ukraiņu bērnu no Krievijas okupētajiem reģioniem tikuši deportēti uz Krieviju un Baltkrieviju.

Krievijas bērnu lietu komisāre Marija Ļvova-Belova norādījusi, ka līdz 2023.gada jūlijam Krievija ir “uzņēmusi” aptuveni 700 000 Ukrainas bērnu.

Atsaucoties uz Jeila universitātes pētījumu, Politico raksta, ka no 2022.gada septembra līdz 2023.gada maijam no okupētajiem Ukrainas reģioniem, kā Donecka, Luhanska, Hersona un Zaporožje, uz Baltkrieviju tikuši deportēti vairāk nekā 2 400 Ukrainas bērnu vecumā no 6 līdz 17 gadiem.

Politico arī vēsta, ka Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko pagājušajā mēnesī ticies ar deportēto ukraiņu bērnu grupu,

solot “pieņemt šos bērnus, aizvest viņus uz mūsu mājām, sargāt viņus siltumā un padarīt viņu bērnību laimīgāku”.

Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) 2023.gada martā izdeva orderi Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Krievijas bērnu lietu komisāres Marijas Ļvovas-Belovas arestam, apsūdzot viņus Ukrainas bērnu “nelikumīgas deportācijas” pārraudzībā.

Pēc tam aprīlī Eiropas Padome raksturoja Ukrainas bērnu “nelikumīgo deportāciju” un rusifikāciju” kā genocīdu, raksta Politico.

Lasiet arī: Starptautiskā Krimināltiesa izdevusi Putina aresta orderi

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas