Desmit dienu laikā spēkā stāsies liegums Krievijas pilsoņiem ar Šengenas vīzām šķērsot Baltijas robežu

Liegums Krievijas pilsoņiem ar Šengenas vīzām šķērsot daļu Eiropas Savienības (ES) ārējās robežas stāsies spēkā nākamo desmit dienu laikā, informē Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Kā iepriekš jau ziņots, Baltijas valstis panākušas vienošanos būtiski ierobežot robežšķērsošanu Krievijas pilsoņiem, kuriem ir Šengenas vīzas.

Liegums attieksies uz Baltijas valstu robežu ar Krieviju un Baltkrieviju.

Tie Krievijas pilsoņi, kuriem ir īstermiņa Šengenas vīzas, nevarēs šķērsot ES ārējo robežu Baltijas valstīs – vai tā būtu lidosta, vai sauszemes robeža, iespējams, arī jūras robeža.

Lēmums ir koordinēts Baltijas valstu līmenī, un par to lems katras valsts valdība atsevišķi.

«Būs Ministru kabineta (MK) rīkojums, un tajā būs minēti arī izņēmumi, par kuriem esam vienojušies,» sacīja ārlietu ministrs.

Ņemot vērā, ka plašāka informācija tiks sniegta vēlāk, viņš pagaidām nevēlējās runāt par detaļām, lai nepieļautu kādu neprecizitāti.

«Šoreiz ir svarīgi precīzi norādījumi, bet izņēmumi būs, un tie būs humānu apsvērumu dēļ. Izņēmumi attieksies arī uz diplomātiem,» teica Rinkēvičs.

Jautāts, cik efektīvi būs šie ierobežojumi, ņemot vērā to, ka citas Šengenas valstis šādus ierobežojumus nav ieviesušas, Rinkēvičs uzsvēra, ka liela daļa Krievijas pilsoņu izmanto Baltijas valstis, Somiju un Poliju, lai šķērsotu robežu. Šim lēmumam ir gan drošības aspekts, gan arī morāli politiskais.

Lasiet arī: Baltijas valstis vienojas būtiski ierobežot robežšķērsošanu Krievijas pilsoņiem ar Šengenas vīzām

Rinkēvičs vērsa uzmanību, ka ES pagājušajā nedēļā vienojās apturēt 2007.gada līguma darbību par atvieglotās vīzu izsniegšanas kārtību Krievijas pilsoņiem. Tāpat panākta vienošanās, ka robežvalstīm ir tiesības rīkoties, ņemot vērā drošības apsvērumus.

«Tas ir nozīmīgs solis un gana iedarbīgs.»

«Jā, ar ierobežojumiem pilnu efektivitāti var panākt, ja visi rīkojas vienādi, bet arī reģionālā sadarbība ir pietiekami iedarbīga. No politiskā un drošības viedokļa, tas ir iedarbīgs solis,» teica Rinkēvičs.

Savukārt Lietuvas valdības lēmuma projekts paredz «ierobežot Krievijas pilsoņu pārvietošanos pāri ES ārējai robežai».

Lēmuma projektā teikts, ka iebraukt Lietuvā un no tās izbraukt varēs tikai tie Krievijas pilsoņi, kuri atbildīs Lietuvas valdības noteiktajiem kritērijiem, savukārt šie kritēriji jāizstrādā Lietuvas Ārlietu ministrijai pēc saskaņošanas ar citām reģiona valstīm.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas