Dienvidāfrika svārstās par dalību Starptautiskajā Krimināltiesā

Dienvidāfrikas prezidenta birojs atsaucis prezidenta Sirila Ramafosas (Cyril Ramaphosa) teikto, ka Dienvidāfrikai vajadzētu atteikties no dalības Starptautiskajā Krimināltiesā, raksta Politico.

Ramafosas biroja otrdien, 25.aprīlī, publiskotajā paziņojumā teikts, ka tas vēlas precizēt, ka Dienvidāfrika saglabā atbildību Romas Statūtu priekšā, un prezidents ir izteicies kļūdaini.

Otrdienas rītā Dienvidāfrikas prezidents paziņoja, ka viņa partija ANC nolēmusi – Dienvidāfrikas izstāšanās no Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) jurisdikcijas būtu apdomīga rīcība.

Dienvidāfrikas svārstīšanās seko Starptautiskās Krimināltiesas lēmumam par nelikumīgu Ukrainas bērnu deportāciju uz Krieviju izdot aresta orderi Kreivijas prezidentam Vladimiram Putinam. Vēsturiski

Dienvidāfrika ir bijusi tuva Krievijas sabiedrotā, un arī pēc iebrukuma Ukrainā atteicās saraut saites ar Kremli.

ANC lēmums, pēc Ramafosas vārdiem, esot saistīts ar veidu, kādā SKT risina šādas problēmas.

Apjukums par Dienvidāfrikas rīcību uzjundīts laikā, kad tā gatavojas BRICS valstu (Brazīlija, Krievija, Indija, Ķīna un Dienvidāfrika) valstu samitam, kurā varētu piedalīties arī Putins. Kā SKT piederīgai valstij, Dienvidāfrikai ir pienākums arestēt Putinu, ja viņš augustā ieradīsies uz samitu klātienē. Kremļa pārstāvis Dmitrijs Peskovs informējis, ka Putins ir saņēmis ielūgumu uz samitu, bet lēmums par dalību tajā tiks pieņemts, tuvojoties augustam.

Lasiet arī: Starptautiskā Krimināltiesa izdevusi Putina aresta orderi

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas