Drošības iestādes vērtē, vai ir pamats pilsonības atņemšanai Avenam

Latvijas drošības iestādes vērtē, vai ir pamats pilsonības atņemšanai Krievijas miljardierim Pjotram Avenam, apliecināja Iekšlietu ministrijā. Vērtēšana notiek jau kādu laiku, un patlaban tiek gaidīts drošības dienestu atzinums.

Saeima pērn aprīlī pieņēma Pilsonības likuma grozījumus attiecībā uz Latvijas pilsonības atņemšanu personām, ja tā ir sniegusi jebkādu atbalstu valstīm un personām, kuras ir veikušas darbības, kas grauj vai apdraud demokrātisko valstu teritoriālo integritāti, suverenitāti un neatkarību.

Jau pērn toreizējais tieslietu ministrs Jānis Bordāns (K) aicināja toreizējo iekšlietu ministru Kristapu Eklonu nekavēties ar pilsonības atņemšanu Avenam, kurš iekļauts starptautiski starptautiskām sankcijām pakļauto personu sarakstos par atbalstu Krievijas darbībām pret Ukrainas suverenitāti un neatkarību.

Pieņemtie grozījumi Pilsonības likumā paredz Latvijas pilsonības atņemšanu personai, kura sniegusi būtisku finansiālu, materiālu, propagandisku, tehnoloģisku vai cita veida atbalstu valstīm vai personām, kuras ir veikušas darbības, tai skaitā genocīdu, noziegumu pret mieru, noziegumu pret cilvēci, kara noziegumu, kas grauj vai apdraud demokrātisku valstu teritoriālo integritāti, suverenitāti un neatkarību vai konstitucionālo iekārtu. Tāpat pilsonību var atņemt, ja pati persona ir piedalījusies augstāk minēto darbību veikšanā.

Pilsonību var atņemt gadījumā, ja persona līdz ar to nekļūst par bezvalstnieku,

tātad to var atņemt dubultpilsoņiem, bet nevar atņemt kara noziegumu atbalstītājiem, kuriem Latvijas ir vienīgā pilsonība. Noteikts, ka informāciju par to, ka attiecīgā persona veikusi kādu no minētajām darbībām, sniegs valsts drošības iestādes.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) iepriekš norādīja, ka to, vai personas ir veikušas kādas no minētajām darbībām, var pārbaudīt tikai valsts drošības iestādes, nevis pārvalde. Šis jautājums aktualizējās pēc Krievijas 24.februārī sāktā iebrukuma Ukrainā.

Miljardiera vectēvs bija latviešu strēlnieks, kas pēc Krievijas pilsoņu kara palicis dzīvot Krievijā. Avens 2016.gadā ieguva Latvijas pilsonību, savukārt 2012.gadā tika apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni. Ordeņu kapituls nolēma viņam ordeni atņemt pēc Krievijas plašā iebrukuma Ukrainā. Drīz vien pēc tam arī Latvijas Universitātes Senāts nolēma atņemt LU goda doktora grādu Avenam.

Lasiet arī: NA politiķim cieša saikne ar «sankcionēto oligarhu» Avenu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas