Dž. K. Roulinga apstrīd likumu par naida noziegumiem un aicina sevi arestēt

Skotijas galvaspilsētā Edinburgā dzīvojošā “Harija Potera” autore Dž. K. Roulinga (JK Rowling) sociālajos tīklos atklāti apstrīdējusi Skotijas jauno likumu par naida noziegumiem, kas nesen stājās spēkā, un aicinājusi policiju viņu arestēt, ja tā uzskata viņas komentārus par aizskarošiem, otrdien, 2.aprīlī, ziņo britu raidorganizācija BBC.

2021.gada Naida noziegumu un sabiedriskās kārtības likums Skotijā rada jaunu noziegumu – “naida kurināšanu” saistībā ar vecumu, invaliditāti, reliģiju, seksuālo orientāciju, transpersonu identitāti vai interseksualitāti.

Lai gan likums neaizsargā sievietes kā grupu no naida, gaidāms, ka Skotijas valdība vēlāk iekļaus šo jautājumu atsevišķā mizogīnijas likumā.

Dienā, kad Skotijā stājās spēkā jaunais likums par naida noziegumiem, Roulinga, kas ir skaļa transpersonu aktīvistu kritiķe, izteicās vietnē “X”.

Viņa kritizēja šo tiesību aktu, apgalvojot, ka tajā

transpersonu jūtām tiek dota lielāka vērtība nekā “reālo sieviešu un meiteņu tiesībām un brīvībām”,

jo īpaši, runājot par vardarbību pret sievietēm.

“Vārda un pārliecības brīvība Skotijā ir apdraudēta, ja precīzs bioloģiskā dzimuma raksturojums tiek uzskatīts par noziedzīgu,” sacīja Roulinga.

Roulinga norādīja uz dažām krimināllietām, tostarp uz izvarotāju Ailu Braisoni (Isla Bryson) un Endrjū Milleru (Andrew Miller), kurš nolaupīja un uzbruka meitenei. Savos ierakstos viņa viņus dēvēja par vīriešiem, tāpat kā citus transpersonu tiesību aktīvistus un sabiedrībā pazīstamus cilvēkus.

Roulinga paziņoja, ka gadījumā, ja viņas komentāri sociālajos medijos saskaņā ar jauno likumu tiekot uzskatīti par aizskarošiem,

“es ceru, ka mani arestēs, kad es atgriezīšos Skotijas apgaismības dzimtenē”.

Maksimālais sods saskaņā ar jauno likumu Skotijā ir brīvības atņemšana uz septiņiem gadiem.

Skotijas policija apstiprināja, ka sūdzības par Roulingas publikācijām nav iesniegtas.

Tikmēr premjerministrs Rišī Sunaks (Rishi Sunak) aizstāvēja vārda brīvību, apgalvojot, ka indivīdiem nevajadzētu saskarties ar kriminālatbildību par “vienkāršu bioloģijas faktu norādīšanu”. Paziņojumā laikrakstam “The Daily Telegraph” Sunaks apliecināja savas partijas apņemšanos aizsargāt vārda brīvību.

Skotijas valdība aizstāvēja naida noziegumu likumu, uzsverot, ka tā mērķis ir

apkarot naidu un aizspriedumus, vienlaikus saglabājot personu vārda brīvību.

Pirmais ministrs Hamza Jusafs (Humza Yousaf) uzsvēra, ka tiesību akts ir vērsts uz to, lai novērstu “pieaugošo naida vilni” sabiedrībā.

Reaģējot uz bažām, Jusafs paskaidroja, ka likums ir vērsts tikai pret tādu uzvedību, kas apdraud, aizskar un kuras nolūks ir kurināt naidu, un mierināja, ka tiem, kas neatbilst šiem kritērijiem, nav jāuztraucas par soda saņemšanu.

Lasiet arī: Francija vēsturiskā balsojumā iekļauj konstitūcijā tiesības uz abortu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas