Francija vēsturiskā balsojumā iekļauj konstitūcijā tiesības uz abortu

Francija kā pirmā valsts pasaulē pirmdien, 4.martā, savā konstitūcijā ierakstīja tiesības uz abortu, ko atzinīgi novērtēja sieviešu tiesību aizstāvju grupas un asi kritizēja pret abortiem noskaņotās grupas, deputātiem un senatoriem atbalstot šo soli ar 780 balsīm un 72 pret īpašā kopīgā abu parlamenta palātu balsojumā Versaļas pilī, ziņo Reuters.

Parīzes centrā sapulcējušies abortu tiesību aizstāvji līksmoja un aplaudēja, fonā mirdzot Eifeļa tornim un uz milzīga ekrāna parādoties vēstījumam “MyBodyMyChoice” (Mans ķermenis, mana izvēle), kad tika paziņots balsojuma rezultāts.

“Mēs sūtām vēstījumu visām sievietēm:

jūsu ķermenis pieder jums, un neviens nevar izlemt jūsu vietā,” pirms balsojuma likumdevējiem sacīja premjerministrs Gabriels Atāls (Gabriel Attal).

Kopš 1974.gada Francijā sievietēm ir bijušas tiesības legāli veikt abortus, ko daudzi tolaik asi kritizēja.

Pirmdienas balsojumā Francijas konstitūcijas 34.pantā tika nostiprināts, ka “likums paredz nosacījumus, kādos sievietei ir garantēta brīvība veikt abortu”.

Francijas lēmumu kļūt par pirmo valsti, kas skaidri garantē šīs tiesības savā pamatlikumā, rosināja aktīvisti pēc tam, kad ASV Augstākā tiesa 2022.gadā atcēla spriedumu “Roe v. Wade” lietā, ar kuru tika atzītas sieviešu konstitucionālās tiesības uz abortiem.

Aptaujas norāda, ka aptuveni 80% Francijas iedzīvotāju atbalsta to, ka aborti ir legāli.

Lēmums iekļaut Francijas konstitūcijā tiesības uz abortiem saskārās ar kritiku, jo īpaši no galēji labējo līderes Marinas Lepēnas (Marine Le Pen) puses, kura apsūdzēja prezidentu Makronu, ka viņš to izmanto politisku labumu gūšanai.

Lepēna apstiprināja savas partijas atbalstu, bet noniecināja balsojuma vēsturisko nozīmi, apgalvojot, ka tiesības uz abortiem Francijā nekad nav bijušas apdraudētas.

Katoļu ģimeņu asociācijas prezidente Paskala Morinjēra (Pascale Moriniere) nosauca šo soli par sakāvi, paužot bažas par sievietēm un nedzimušiem bērniem. Viņa apgalvoja, ka Francija nevajadzīgi importējusi ASV debates par šo jautājumu, ko izraisījusi feministisko kustību radītā panika.

Lasiet arī: Šveicieši pārliecinoši nobalso par “13.mēneša” pensiju

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas