Dzīves prasmju apguves stundas izraisa morālo paniku Lietuvā; vai tas ir "Trojas zirgs", lai ieviestu dženderisma izglītību?

Lietuva no šī gada ir ieviesusi dzīves prasmju programmu skolēniem, kas aptver dažādas tēmas, piemēram, drošu satiksmi, emocionālo labsajūtu un seksuālo izglītību.

Nodarbību, kas paredzētas skolēniem vecumā no sešiem līdz 16 gadiem, mērķis ir nodrošināt sociālo un emocionālo izglītību, novērst narkotiku lietošanu, iebiedēšanu un vardarbību, kā arī piedāvāt seksuālo izglītību, veselības izglītību, pirmās palīdzības un drošības mācību. Tomēr dažas konservatīvas vecāku grupas un politiķi pauž bažas par to, ka programma veicina pirmslaulību seksu un LGBTQ+ toleranci.

Lietuvas konservatīvās grupas, tostarp Lietuvas Ģimeņu kustība, iebilst pret dzīves prasmju mācību programmu, norādot, ka tā būs kā “Trojas zirgs”, lai skolēniem mācītu dženderismu. Tās apgalvo, ka mācību programmā ieteiktā literatūra un eksperti ir orientēti uz LGBTQ+ perspektīvām,

paužot bažas par šo ideju ietekmi uz skolēniem.

Programmas pretinieki Lietuvā sociālajos tīklos ir izplatījuši nepatiesus apgalvojumus, tostarp maldinošu apgalvojumu, ka mācību programmā četrus gadus veciem bērniem tiks mācīts par masturbāciju un vecākiem skolēniem tiks sniegtas instrukcijas par “kontracepcijas līdzekļu izgatavošanu orālajam seksam”.

Igns Vegele (Ignas Vėgėlė), jurists un politiķis, kurš ir pazīstams kā COVID-19 ierobežojumu pretinieks, nesen nāca klajā ar apgalvojumu, ka dzīves prasmju mācību programmā skolēniem tiks mācīts, kā izgatavot kontracepcijas līdzekli orālajam seksam, atsaucoties uz ekrānšāviņu, kas tika izplatīts sociālajos tīklos.

šie apgalvojumi ir izraisījuši debates par mācību programmas saturu.

Daiva Šukīte (Daiva Šukytė), viena no dzīves prasmju mācību programmas autorēm, paskaidroja, ka ekrānšāviņā redzamā tabula ir no metodiskā izdevuma skolotājiem un nav paredzēta skolēniem. Viņa sacījusi, ka no skolotājiem tiek sagaidīts, ka viņi iepazīsies ar šādu informāciju, tiek aicināti sagatavoties nodarbībām, atsaucoties uz oficiālām vadlīnijām un organizācijām, lai atbildētu uz skolēnu jautājumiem, bet tā nav mācību programmas sastāvdaļa.

Seksuālā izglītība veido aptuveni 10-15% no dzīves prasmju stundām Lietuvas mācību programmā.

Kā norāda izglītības ministra padomniece Agne Lucila Andriuškevičiene (Agnė Liucilė Andriuškevičienė), programmas mērķis ir sniegt skolēniem būtiskas iemaņas drošai un veselīgai dzīvei. Viņa piebilda, ka seksuālās izglītības kontekstā skolēni saņem vecumam atbilstošus norādījumus par sevis izzināšanu, veselīgu attiecību veidošanu un robežu noteikšanu.

Visu rakstu angļu valodā lasiet šeit: https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/2070909/life-skills-classes-trigger-moral-panic-in-lithuania-trojan-horse-to-smuggle-genderist-education

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas