Džordžijā rekordliela vēlētāju aktivitāte, sākoties priekšlaicīgajai balsošanai ASV svārstīgajā štatā

Džordžijā, kur sākās priekšlaicīgā balsošana 5.novembrī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām starp demokrāti Kamalu Harisu (Kamala Harris) un republikāni Donaldu Trampu (Donald Trump), tika reģistrēta rekordaugsta vēlētāju aktivitāte. Līdz plkst. 16.00 pēc vietējā laika vēlēšanu biļetenus bija nodevuši vairāk nekā 252 000 vēlētāju, kas ir gandrīz divreiz vairāk nekā 136 000 vēlētāju, kuri piedalījās 2020.gada vēlēšanu pirmajā priekšlaicīgās balsošanas dienā, otrdien, 15.oktobrī, paziņoja Džordžijas vēlēšanu amatpersona Nr.2 Gabriels Stērlings (Gabriel Sterling), ziņo “Reuters“.

Džordžija ir viens no septiņiem štatiem, kura balsojumam vēlēšanās būs izšķiroša nozīme.

“Iespaidīga aktivitāte,” Stērlings rakstīja sociālajos tīklos.

Saskaņā ar Floridas Universitātes datiem, priekšlaicīgā balsošana – vai nu klātienē, vai pa pastu – kļuvusi aizvien populārāka, un 2020.gadā to izmantojis gandrīz katrs septītais vēlētājs.

Tramps kampaņas pasākumā Atlantā pauda entuziasmu par priekšlaicīgo balsošanu Džordžijā. “Balsis ienāk, un tās ienāk mums labvēlīgā līmenī,” viņš sacīja.

Donalds Tramps, cenšoties novērst savu zaudējumu Džo Baidenam (Joe Biden) 2020.gadā, nepatiesi apgalvoja, ka biļeteni pa pastu tiekot viltoti.

Daži republikāņi joprojām uzstāj, ka vēlētājiem vajadzētu būt iespējai balsot tikai personīgi vēlēšanu dienā, lai gan partijas amatpersonas mudina atbalstītājus balsot jau iepriekš.

Saskaņā ar “Election Lab” datiem šogad visā valstī jau ir nobalsojuši 5,5 miljoni amerikāņu.

Turpretī 2020.gada vēlēšanās līdz šim bija nobalsojuši 27 miljoni cilvēku, vēlētājiem cenšoties izvairīties no pārpildītiem vēlēšanu iecirkņiem Covid-19 pandēmijas laikā.

Līdzīgi kā dažos citos štatos arī Džordžija ir pastiprinājusi balsošanas pa pastu likumus, pieprasot vēlētājiem, kuri vēlas nobalsot neklātienē, uzrādīt personu apliecinošu dokumentu, un ierobežojot vietu skaitu, kurās viņi var nodot balsošanas biļetenus.

Džordžijas štata tiesnesis uz laiku bloķēja noteikumu, kas nosaka, ka 2024.gada vēlēšanās balsis jāskaita ar rokām, norādot, ka pirms vēlēšanām jāizvairās no pēdējā brīža izmaiņām.

Jaunā “Reuters/Ipsos” aptauja liecina, ka Harisas pārsvars pār Trampu ir niecīgs – 45% pret 42%,

abiem saglabājot saspringtu cīņu par uzvaru 5.novembra vēlēšanās

Lai gan vēlētāji, šķiet, salīdzinoši dedzīgi vēlas balsot, neviens no kandidātiem nebija iecienīts lielākajai daļai vēlētāju. Tikai 46% aptaujāto vēlētāju teica, ka viņiem ir labvēlīgs viedoklis par Harisu, un 42% to pašu teica par Trampu.

Sabiedriskās domas aptaujas, tostarp “Reuters/Ipsos” aptaujas, sniedz ieskatu, taču vēlēšanu iznākums ir atkarīgs no katras štata Elektoru kolēģijas rezultātiem. Harisas un Trampa rezultāti galvenajos cīņas štaos ir ļoti līdzīgi, un daudzās aptaujās rezultāti ir kļūdas robežās.

Lasiet arī: Rite no Ukrainas misijas mītnes: Krievijas draudi NATO nenobiedēs

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas