Rite no Ukrainas misijas mītnes: Krievijas draudi NATO nenobiedēs

NATO neļausies Krievijas draudiem, bet turpinās stingri atbalstīt Kijivu, pirmdien, 14.oktobrī, paziņoja NATO ģenerālsekretārs Marks Rite (Mark Rutte) savā pirmajā vizītē uz alianses Ukrainas misiju Vīsbādenē, kas no ASV pārņēmusi militārās palīdzības koordinēšanu, ziņo “Reuters”.

“Vēstījums (Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam) ir tāds, ka mēs turpināsim, mēs darīsim visu nepieciešamo, lai pārliecinātos, ka viņš nepanāks savu, ka Ukraina uzvar,” viņš sacīja.

Rite runāja Klejas kazarmās (Clay Barracks), ASV bāzē, kur atrodas jaunās misijas štābs, ko dēvē par NATO Drošības atbalsta un apmācības misiju Ukrainai (NSATU), kas pakāpeniski pārņems Rietumu militārās palīdzības koordinēšanu Kijivai.

Militārās palīdzības koordinācijas nodošana NATO tiek uzskatīta par drošības pasākumu pret iespējamo NATO skeptiķa Donalda Trampa prezidentūru, taču diplomāti atzīst, ka tās ietekme var būt neliela, jo ASV tāpat ir NATO dominējošā lielvara un galvenais ieroču piegādātājs Ukrainai.

Runājot no vienas no teltīm, kurās ir izvietota NSATU, Rite uzrunāja karavīrus no vairāk nekā desmit valstīm, kas jau strādā misijā. Vēlāk misija pārcelsies uz netālu esošo angāru, kas tiek būvēts, un tajā darbosies arī Ukrainas karavīri.

Paredzams, ka NSATU kopējais personāls būs aptuveni 700 cilvēku, tostarp karavīri, kas izvietoti NATO militārajā štābā SHAPE Beļģijā un loģistikas centros Polijā un Rumānijā.

Vīsbādenes bāzē atrodas arī ASV vienība, kas atbild par tāla darbības rādiusa raķetēm, kuras Vašingtona no 2026.gada uz laiku izvietos Vācijā, lai novērstu to, ko abas valstis raksturojušas kā draudus, ko rada Krievijas raķetes, kas izvietotas līdz pat Kaļiņingradai, aptuveni 500 kilometrus no Berlīnes.

Savā pirmajā vizītē Vācijā NATO vadītāja amatā Rite atzinīgi novērtēja šo soli, kas tika nosodīts kā Krievijas provokācija.

Rite sacīja, ka NATO ir būtiski, lai tās rīcībā būtu visas spējas, kas nepieciešamas Krievijas draudu novēršanai.

“Mēs esam NATO. Mēs esam alianse, kas aizsargā, nevis uzbrūk. Mēs neesam ieinteresēti ieņemt nevienas citas valsts daļu, kas nav NATO teritorijā,” viņš sacīja.

“Mēs kā demokrātiskā alianse, spēcīgākā militārā alianse pasaules vēsturē, kas kalpo vienam miljardam cilvēku, esam gatavi stāties pretī jebkuriem draudiem. Mūsu pretinieki mūs nekad nenobiedēs.”

Lasiet arīZelenskis: ziemeļkorejieši Ukrainā cīnās kopā ar krieviem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas