ECB brīdina, ka hipotekārie kredīti kļūs dārgāki

Eiropas Centrālās bankas (ECB) galvenais ekonomists Filips Leins (Philip Lane) brīdināja, ka mājokļu īpašniekiem nāksies piedzīvot lielākus hipotekāro kredītu maksājumus, sākoties novēlotai augsto procentu likmju ietekmei, ceturtdien, 15.februārī, vēsta Politico.

Ņemot vērā to, ka daudziem eiropiešiem bija iespēja noslēgt fiksētas kredītu procentu likmes, viņi lielākoties ir bijuši pasargāti no pagājušā gada rekordlielā procentu likmes kāpuma, kad ECB nedaudz vairāk nekā gada laikā paaugstināja procentu likmi no nulles līdz 4%.

ECB galvenais ekonomists Filips Leins savā runā Florencē norādījis, ka

 procentu likmju pārmaiņas skars arvien vairāk cilvēku.

Šogad termiņš beigsies aptuveni 30% hipotekāro kredītu ar fiksēto procentu likmi, tādējādi nāksies pārskatīt cenas, neraugoties uz to, ka procentu likmes kopš vasaras nav paaugstinātas un tirgū paredz likmju samazinājumu, sacīja ECB galvenais ekonomists.

Lielāki procentu maksājumi nozīmē lielākas grūtības aizņēmējiem, kā arī palielina risku, ka saistības netiks izpildītas, kas var ietekmēt banku stabilitāti, piebildis Leins.

Līdz ar fiksētas procentu likmes hipotekāro kredītu termiņa iestāšanos aizņēmēji dažādās Eiropas valstīs izjutīs atšķirīgu ietekmi, proti, aptuveni 70% aizdevumu termiņš beigsies Spānijā un Itālijā, bet Francijā un Vācijā – tikai aptuveni 10%.

Decembrī aptuveni 80% hipotekāro kredītu eirozonā bija fiksēti. Daudzi no šiem aizdevumiem tika noformēti zemo procentu likmju periodā, kad kredītņēmēji bija optimistiskāk noskaņoti, norādījis Leins.

Lasiet arī: Pieņem likumu grozījumus hipotekārās pārkreditēšanās vienkāršošanai

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas