Eiropā pret ukraiņiem izturas labāk nekā pret citiem kara dēļ pārvietotajiem

Eiropas Komisija pret rasismu un neiecietību (ECRI) ceturtdien, 20.jūnijā, savā gada ziņojumā atzina, ka pret ukraiņiem, kas bēg no Krievijas iebrukuma, Eiropā ir bijusi labāka attieksme nekā pret citām konfliktu dēļ pārvietotajām personām. Uzslavējot “apbrīnojamos centienus” atbalstīt ukraiņus kopš kara sākuma, ECRI aicināja dalībvalstis sniegt vienlīdzīgu atbalstu visām pārvietotajām personām, ziņo “Reuters”.

Taču ECRI ziņojumā teikts, ka attieksme pret ukraiņu bēgļiem atšķīrusies atkarībā no etniskās piederības, norādot, ka romu tautības ukraiņi saņēma zemākas kvalitātes izmitināšanu salīdzinājumā ar citiem līdzīgā situācijā nonākušajiem ukraiņiem.

ECRI novērojusi arī būtiskas atšķirības uzņemšanas centru un ukraiņiem sniegto pakalpojumu kvalitātē salīdzinājumā ar bēgļiem no citiem reģioniem.

Jautāts, vai lielāka solidaritāte pret ukraiņiem varētu būt saistīta ar rasu līdzību, ECRI priekšsēdētājs Bertils Kotjē (Bertil Cottier) norādīja, ka

ir vieglāk just līdzi cilvēkiem, kuri ir līdzīgi mums pašiem.

ECRI norādīja, ka “jaunajai normai” būtu jābūt tādai, ka visiem pārvietotajiem cilvēkiem, neatkarīgi no viņu tautības, ādas krāsas vai reliģiskās piederības, ir nodrošināta pienācīga aizsardzība un atbalsts.

Saskaņā ar ECRI datiem tika ziņots arī par pret ukraiņiem vērstiem naida incidentiem, taču kopumā publiskajā diskursā joprojām vērojama solidaritāte un atbalsts, bet naidīgi naratīvi, tostarp no politiķu puses, vairāk bijuši vērsti pret cilvēkiem no citām pasaules daļām.

Eiropā dzīvo aptuveni seši miljoni pārvietoto ukraiņu.

Ziņojumā arī teikts, ka pēc “Hamas” 7.oktobrī veiktā uzbrukuma Izraēlai ir pieaudzis naida incidentu skaits pret musulmaņiem.

“Musulmaņi tika vainoti šajā uzbrukumā… pamatojoties uz stereotipiem par visu kopienu un to šķietamo saistību ar vardarbīgu rīcību,” norādīja ECRI.

Vairākās Eiropas valstīs ir arī palielinājies antisemītisms, sākot ar naida runām, tostarp nāves draudiem, un ebreju pieminekļu demolēšanu un beidzot ar fiziskiem uzbrukumiem ebrejiem.

“Lai gan kritiku pret Izraēlu nevar uzskatīt par antisemītisku, aicinājumi nogalināt ebrejus ir antisemītiski,” norādīja ECRI.

Lasiet arī: Aptauja: Katrs sestais Ukrainas kara bēglis plāno palikt Latvijā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas