Eiroparlamentārieši: Ungārija nav gatava saņemt ES fondu līdzekļus

Eiropas Savienības (ES) pārstāvju grupa, kas bija ieradusies Budapeštā, izteikusi šaubas, par Ungārijas paveikto, lai saņemtu līdzekļus no iesaldētajiem ES fondiem, raksta Politico.

Eiropas Parlamenta (EP) pārstāvji bija ieradušies, lai izvērtētu strīdu starp Eiropas Komisiju (EK) un Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna (Viktor Orbán) vadīto labējo valdību pēc tam, kad Brisele vairākkārt izteikusi bažas par Ungārijas tieslietu sistēmas neatkarību un korupciju valstī.

Četri eiroparlamentārieši kritizējuši Ungārijas auditorus kā nepiemērotus veicamajam darbam, un norādījuši, ka valdība izmanto publiskos iepirkumus, lai uzlabotu Orbāna ģimenes un draugu finansiālo stāvokli. EP Budžeta kontroles komitejas priekšsēdētāja Monika Holmeiere (Monika Hohlmeier) žurnālistiem sacīja: “Jautājumi, ko par iepirkumu pielāgošanu un nepareizu pielietojumu, budžeta kontu uzticamību un ziņojumiem prokuratūrai par krāpšanas gadījumiem uzdevām valsts auditoru birojam, palika neatbildēti.”

Pēc trīs dienu vizītes, kuras laikā eiroparlamentārieši tikās ar Ungārijas amatpersonām, nevalstiskajām organizācijām un žurnālistiem, viņi

slavēja Ungārijas progresu atsevišķos tiesiskuma jautājumos, un norādīja arī uz trūkumiem, par kuriem tiks ziņots EK.

EP pārstāvji izcēla Ungārijas centienus spēcināt tiesu varas neatkarību un apsveica jaunas pretkorupcijas organizācijas izveidi.

EP nav tiešas ietekmes uz EK lēmumu par kohēzijas un pēcpandēmijas atveseļošanas fondu līdzekļu atbrīvošanu lietošanai Ungārijā, tomēr parlaments ir vairākkārt aicinājis ES izpildvaru ieņemt stingrāku nostāju.

Vācijas centriski labējā eiroparlamentāriete Holmeiere norādījusi, ka Ungārijas valdība publiskos iepirkumus nodod tai draudzīgiem uzņēmumiem, izmantojot tādus līdzekļus kā īpaši nodokļi vai pēdējā brīdī veiktas izmaiņas likumdošanā, lai mazinātu konkurenci. Viņa piebilda: “Ļaujiet atgādināt, ka Ungārija ir ES vienotā tirgus dalībniece, un

vienotajā tirgū nedrīkst pastāvēt uzņēmumu diskriminācija, tiem visiem ir jābūt vienādām tiesībām un vienādiem pienākumiem.”

Ungārijas valdība kritiku noraidījusi, sakot, ka eiroparlamentārieši rada nevajadzīgu politisku spriedzi, kas apdraud novērtējuma uzticamību.

Ungārijas Tieslietu ministrija savā Facebook lapā publicēja paziņojumu, kurā teikts, ka Budžeta kontroles komiteja izteikusi politiskas gaidas, kas neatbilst EK prasībām. Paziņojumā teikts: “Līdz ar parlamenta maija sākumā pieņemtajiem tieslietu likumdošanas papildinājumiem Ungārija ir arī izpildījusi tās solījumus attiecībā uz tieslietu sistēmas pārvaldību. Tātad Briselei ir jāizmaksā Ungārijas ļaudīm solītie līdzekļi.”

Izmaiņas tieslietu sistēmā varētu ļaut Ungārijai saņemt līdz šim iesaldētos 13 miljardus eiro no ES kohēzijas fonda. Savukārt vēl apmēram 22 miljardi eiro paliks iesaldēti citu iemeslu dēļ. Pastāv bažas par demokrātijas ierobežošanu, diskrimināciju, attieksmi pret patvēruma meklētājiem un Ungārijas universitāšu akadēmisko neatkarību.

Valsts arī gaida līdzekļus no atveseļošanas fonda. Lai to iegūtu, būs jaizpilda vēl 27 nosacījumi.

Lasiet arī: Ungārija bloķē jaunu ES finansējumu Ukrainas ieročiem

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas