Ungārija bloķē jaunu ES finansējumu Ukrainas ieročiem

Ungārija bloķē Eiropas Savienības (ES) finansējuma 500 miljonu eiro piešķiršanu, kas paredzēti, lai segtu Ukrainai piegādāto ieroču izmaksas, vēsta Budapešta un Eiropas diplomāti.

Kopš pērnā februāra, kad Krievija sāka pilna mēroga karu pret Ukrainu, ES valstis atvēlējušas 5,6 miljardus eiro no kopējā finansējuma, lai Ukrainai nodrošinātu bruņojumu tās cīņā pret Krieviju.

Bloka dalībvalstis nule vienojās izmantot divus miljardus eiro plānam, kā mērķis ir nākamā gada laikā nodrošināt Ukrainai vienu miljonu artilērijas šāviņu.

Tas nozīmē, ka liela daļa no astoņiem miljardiem eiro, kas asignēti Eiropas Miera mehānismam (EPF), jau novirzīti Ukrainai.

Ungārija, kam Eiropas valstu vidū ir ciešākās saites ar Krieviju, skaidro, ka iebilst pret jaunu līdzekļu pārskaitīšanu, jo EPF līdzekļi paredzēti partneru atbalstam visā pasaulē, nevis tikai Ukrainai.

“Ungārijas valdība nepiekrīt, ka ES, kā rīcībā ir citi instrumenti, vajadzētu izmantot EPF vienīgi Ukrainai,” Ungārijas valdība otrdien apliecināja ziņu aģentūrai AFP.

“Ungārijas valdībai ir svarīgi, ka šajos jautājumos tiek viesta skaidrība, un tāpēc tā nav apstiprinājusi vēl vienas EPF daļas izmaksāšanu.”

Vairāki Eiropas diplomāti trešdien, 17.maijā apstiprināja, ka Ungārija bloķē jaunas finansējuma daļas izmaksu, kas paredzēta, lai kompensētu ES valstīm Ukrainai nosūtīto ieroču izmaksas.

Diplomāti strādā pie tā, lai rastu vienošanos līdz pirmdien Briselē gaidāmajai ES ārlietu ministru sanāksmei, norādīja diplomāti.

Lasiet arī: Krievijas politiķis aicina aizliegt Vāgnera grupu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas