Eiropas valstis panāk PVO Maskavas biroja pārvietošanu

Pēc gadu ilgušiem pūliņiem Eiropas valstīm izdevies panākt, ka Pasaules Veselības organizācija (PVO) pārvietos vienu no galvenajiem birojiem, kas līdz šim atradās Maskavā, raksta Politico.

Pirmdien, 15.maijā, bija sasaukta īpaša PVO Eiropas reģionālās komitejas sesija, kuru rosināja visas Eiropas Savienības valstis (izņemot Ungāriju), kā arī Īslande, Norvēģija, Lielbritānija un Ukraina. Sesijas laikā valstis beidzot panāca lēmumu slēgt PVO Eiropas Neinfekcijas slimību profilakses un kontroles biroju Maskavā. Tas tiks pārcelts un no 2024.gada 1.janvāra darbosies Kopenhāgenā.

Šāds lēmums PVO ir zīmīgs, jo organizācija ir centusies saglabāt politisko neitralitāti,

tajā pašā laikā nosodot darbības, kas var kaitēt cilvēku veselībai. Eiropas valstis, kas iestājās par biroja pārcelšanu, aprīlī rakstīja, ka iespaids, ko Krievijas iebrukums Ukrainā atstāj uz sabiedrības veselību Ukrainā un citviet, joprojām ir ārkārtīgi svarīgs jautājums.

Lielākā daļa klātesošo valstu 15.maijā balsoja par biroja pārcelšanu, un balsojums noticis teju gadu pēc procedūras sākuma. Pērn oktobrī Maskavas biroja darbinieki tika neuzkrītoši pārcelti ārpus Krievijas, un

birojā šobrīd strādā vien nedaudzi Krievijas PVO darbinieki un 11 konsultanti.

Pilnīgu biroja pārcelšanu kavējuši birokrātiski sķēršļi, jo īpaši tas, ka ir tikai daži brīži, kad valstis var sanākt kopā, lai balsotu. Tādēļ ES, Norvēģija, Lielbritānija un Ukraina sasauca reģionālās komitejas īpašo sesiju. Iepriekš tas noticis tikai divreiz – 1954.gadā, kad tika dibināta PVO, un 2022.gadā, kad valstis sāka apspriest Maskavas biroja pārvietošanu.

PVO palīdzēs sešiem Krievijas pilsoņiem, kas šobrīd strādā Maskavā, atrast citu darbu ANO vai vietējās organizācijās.

Dānija 15.maijā paziņoja, ka 12 valstis kopā ik gadu veidos 5,6 miljonu dolāru lielu fondu, lai atsvērtu līdzekļus, ko Krievija veltīja Maskavas biroja darba organizēšanai.

Lasiet arī: Covid-19 vairs nav starptautisks ārkārtas drauds

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas