EK aizliedz TikTok lietošanu darba viedtālruņos

Eiropas Komisija (EK) drošības apsvērumu dēļ liegusi Ķīnas lietotnes TikTok izmantošanu dienesta viedierīcēs, un aicinājusi to dzēst arī no privātajiem tālruņiem, vēsta Politico.

Rietumu valdībās arvien lielāku satraukumu rada Ķīnas tehnoloģiju uzņēmumu sadarbība ar komunistisko režīmu un valsts izlūkdienestiem. Dažādas lietotnes, to vidū arī TikTok, ļauj ievākt lielu datu apjomu no visas pasaules, īpašu uzmanību pievēršot politiķiem. Kāda amatpersona Politico pastāstīja, ka visiem EK darbiniekiem ceturtdienas, 23.februāra, rītā paziņots, ka jāizdzēš TikTok no darba viedierīcēm, un, ja privātajos tālruņos tiek izmantotas ar amata pienākumiem saistītas lietotnes, arī no tiem jādzēš TikTok. Tiesa, darbinieki var arī izvēlēties pārstāt lietot ar EK saistītas lietotnes un tās dzēst no privātajiem tālruņiem, ja ir vēlme saglabāt ķīniešu lietotni.

TikTok jādzēš ne vēlāk kā līdz 15.martam, un pēc tam visas ierīces, kurās joprojām darbosies TikTok, tiks atzītas par nederīgām darbam ar EK informāciju.

EK pieturas pie politikas, kas ļauj darbam izmantot privātās viedierīces – tā ir prakse, ko vairākas amatpersonas datu drošības kontekstā nodēvējušas par briesmīgu.

Visticamāk, arī citas Eiropas Savienības (ES) institūcijas, tostarp Eiropas Padome un Eiropas Parlaments, sekos šim piemēram, un liegs Ķīnā veidotās lietotnes izmantošanu tajās ierīcēs, kas tiek lietotas arī darba vajadzībām.

TikTok pārstāvis paziņoja, ka uzskata lēmumu par nepamatotu: «Mēs esam sarūgtināti par šo lēmumu, kurš, kā mēs uzskatām, ir pieņemts maldīgu apsvērumu dēļ un balstās uz fundamentāli nepareiziem pieņēmumiem. Mēs esam sazinājušies ar Eiropas Komisiju, lai visu noskaidrotu un izskaidrotu, kā mēs pasargājam 125 miljonu lietotāju datus Eiropā.»

ASV, kur TikTok izjūt pamatīgu spiedienu, jau decembrī aizliedza izmantot lietotni visās viedierīcēs, kas saistītas ar federālās valdības darbu. Februāra vidū atsevišķi štati piemēroja arī papildus ierobežojumus. TikTok izpilddirektoram Šoudži Čeu (Shou Zi Chew) 23.martā ir gaidāma noklausīšanās ASV Kongresā par potenciāliem drošības riskiem, ko var radīt lietotne.

Arī Eiropā valdības sākušas rūpīgāk izskatīt TikTok lietošanu. EK amatpersonas brīdinājušas Čeu, ka nepieciešams ievērot Eiropas likumdošanu. Tomēr lielākā daļa ES valstu un Brisele līdz šim vairījušās no tieša lietotnes izmantošanas aizlieguma.

Izņēmums ir Nīderlande, kas aicinājusi valdības amatpersonas atturēties no TikTok lietošanas.

Vēl vairāk, četras Nīderlandes koalīcijas partijas vēlas aizliegt TikTok lietošanu valdības viedierīcēs. Valdība ir uzdevusi izlūkošanas dienestiem sniegt novērtējumu par potenciālo risku.

2022.gada augustā Lielbritānijas parlaments slēdza savu TikTok kontu. Francijas prezidents Emanuels Makrons (Emmanuel Macron) decembrī nosauca lietotni par mānīgi nevainīgu, un piebilda, ka tā gan rada atkarību, gan arī ir avots Krievijas dezinformācijai.

Šobrīd notiek izmeklēšana par TikTok veikto Eiropas pilsoņu datu nodošanu Ķīnai, kas ir pretrunā ar Vispārīgo datu aizsardzības regulu.

Lasiet arī: Īlons Masks izvērš cīņu pret datu pētniekiem

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas