Īlons Masks izvērš cīņu pret datu pētniekiem

Iegādājoties mikroblogošanas vietni Twitter, Īlons Masks (Elon Musk) solīja padarīt sociālo tīklu caurspīdīgu, bet tagad skaidrs, ka tam būs sava cena, raksta Politico.

Ceturtdien, 9.februārī, uzņēmums plāno slēgt brīvu un neierobežotu pieeju milzīgam datu apjomam par Twitter lietotājiem. Tas nozīmē, ka datu zinātniekiem, kas pēta dezinformācijas izplatību un naida runu, būs liegta iespēja izmantot līdz šim pieejamo informāciju. Vienīgais veids, kā turpināt pētniecību, būs maksāt par datiem. Šāda rīcība ir daļa no Maska plāna padarīt Twitter pelnošu laikā, ka krasi kritušies ieņēmumi no reklāmām, samazinās platformas lietotāju skaits un iespaidīgi pieaug konkurence no tādiem sociālajiem tīkliem kā TikTok un Instagram.

Virziena maiņa ir aizkaitinājusi akadēmiķus, saniknojusi likumdevējus un, iespējams, nostāda Twitter pret Eiropas Savienības (ES) jaunajiem satura pārvaldības noteikumiem, kas pieprasa, lai šāda veida dati būtu pieejami neatkarīgajiem pētniekiem. Džordža Vašingtona universitātes Datu, demokrātijas un politikas institūta direktore Rebeka Trombla (Rebekah Tromble) ir gadiem paļāvusies uz Twitter lietojumprogrammas saskarni (API), lai sekotu potenciāli kaitīgam saturam internetā. Viņa sacīja:

«Liegt zinātniekiem brīvu pieeju API vai pieprasīt par to samaksu – tas būs iznīcinoši. Visā pasaulē ir vērojama nevienlīdzība pētniecības resursu sadalē. Akadēmiķi ASV Efeju līgas universitātēs droši vien varēs atļauties maksāt. Bet visā pasaulē ir pētnieki, kuriem vienkārši nav iespēju par pieeju samaksāt.»

Pārmaiņas Twitter liegs pieeju API, kas ļāva personām no malas sekot līdzi platformā notiekošajam plašākā skatījumā. API deva pētniekiem tiešu pieeju uzņēmuma datu straumēm, un bija brīvi pieejams, lai pētnieki varētu analizēt lietotājus, tostarp arī konstatējot kaitīgu vai maldinošu saturu un viltus ziņas. Piemēram, pētnieku komanda no Ņujorkas Universitātes janvārī publicēja ziņojumu par to, cik plaša un tālejoša bija Krievijas ietekme 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās. Informācija tika iegūta, izmantojot Twitter API sistēmu. Saskaņā ar Ņujorkas Universitātes pārstāvja Džošua Takera (Joshua Tucker) teikto, bez pieejas Twitter datiem informācija par Kremļa manipulāciju apjomu būtu zudusi.

Twitter nav sniedzis komentārus par to, vai šonedēļ plānotās izmaiņas ietekmēs akadēmiķus un neatkarīgos ekspertus. Ņemot vērā, kā uzņēmums pielāgo savu politiku un maina nodomus, liegums piekļūt API var arī nestāties spēkā.

Pārmaiņas nāk laikā, kad Eiropas Komisija (EK) plāno publicēt pirmo ziņojumu par to, kā sociālie tīkli, tostarp Twitter, pielāgo savu politiku tā sauktajam ES dezinformācijas novēršanas kodeksam, kas ir brīvprātīga vienošanās starp ES likumdevējiem un lielajiem tehnoloģiju uzņēmumiem.

Saskaņā ar to, uzņēmumi apņemas ievērot principus, kas ļauj samazināt maldinoša vai kaitīga satura izplatību, un daļa no vienošanās ir arī uzlabot datu pieejamību, lai ar tiem varētu strādāt pētnieki.

ES iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons (Thierry Breton) pagājušajā nedēļā atgādinājis Maskam viņa saistības, tomēr nav diskutēts par plānoto liegumu piekļūt Twitter datiem. EK priekšsēdētājas vietniece jautājumos par vērtībām un pārredzamību Vera Jourova (Věra Jourová) sacīja: «Mēs nevaram paļauties tikai uz uzņēmumu iekšējo vērtējumu. Ja pētnieki zaudē pieeju datiem, tas, visticamāk, būs pretrunā ar uzņēmumu apņemšanos. Ir satraucoši redzēt šādas tendences Twitter.»

Lai gan ES dezinformācijas standarti nav obligāti, pieejas nodrošināšanu datiem prasa vēl kādi Briseles noteikumi – Digitālo pakalpojumu akts.

Twitter šobrīd atrodas uz trausla ledus, ja runa ir par brīvprātīgā kodeksa ievērošanu. Uzņēmums ir iesniedzis sākotnējo ziņojumu, un Masks teicis, ka ir apņēmies panākt noteikumu ievērošanu. Tomēr, saskaņā ar anonīmu iesaistīto persono sniegto informāciju, viens no atslēgas cilvēkiem, Kamino Roho (Camino Rojo), kas bija atbildīgs par atbilstību kodeksam, kopš pagājušas nedēļas vairs nestrādā uzņēmumā. Roho nav sniedzis komentārus.

Arī ASV likumdevēji cenšas panākt izmaiņas, kas uzlabotu zinātnieku pieeju sociālo tīklu datiem pēc tam, kad izskanējuši vairāki skandāli. Piemēram, Twitter nozīme 2021.gada 6.janvāra nemieru organizēšanā Kapitolijā izsauca prasības pēc nopietnākas izmeklēšanas.

Lasiet arī: Īlons Masks bagātības kritumā pārspējis pasaules rekordu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas