EK priekšsēdētājas runa sadusmo palestīniešus

Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena (Ursula von der Leyen) nonākusi palestīniešu kritikas krustugunīs pēc tam, kad uzrunā sveicot Izraēlu 75.gadadienā slavēja izraēliešu radīto demokrātiju, raksta Politico.

Eiropas Savienības publicētajā apsveikuma video fon der Leiena nodēvēja Izraēlu par “plaukstošu demokrātiju Tuvo Austrumu sirdī”. Īpaši Palestīnas Ārlietu ministriju aizskāris EK priekšsēdētājas komentārs, ka Izraēla ir “likusi uzziedēt tuksnesim”. Ministrija apsūdzējusi fon der Leienu par propagandas izplatīšanu, un tās paziņojumā teikts: “Palestīna noraida nepiedienīgās, melīgās un diskriminējošas Eiropas Komisijas priekšsēdētājas piezīmes, īpaši pret palestīniešiem vērsto rasistisko komentāru par “tuksneša uzziedēšanu”, kas saistīts ar Izraēlas izvērsto kolonizācijas projektu.”

Fon der Leiena Izraēlu apmeklēja pērn jūnijā, un ir slavējusi ES un Izraēlas attiecības. Izraēlas prezidentam Īzakam Hercogam (Isaac Herzog) adresētajā uzrunā fon der Leiena sacīja: “Mums ir vairāk kopīga, nekā varētu likt domāt ģeogrāfiskais novietojums, tās ir mūsu vērtības, mūsu kultūra un simtiem tūkstoši Izraēlas un ES valstu dubultpilsoņi. Jūsu brīvība ir arī mūsu brīvība.”

Palestīnas Ārlietu ministrija norādījusi, ka priekšsēdētājas paziņojumi apdraud ES pamatus,

un liek šaubīties par bloka uzticību starptautiskajai likumdošanai un cilvēktiesībām.

Izraēla šobrīd ir ierauta politiskās domstarpībās pēc tam, kad premjerministrs Benjamins Netanjahu (Benjamin Netanyahu) centās panākt reformas tieslietu sistēmā. Šis plāns valstī aizdedza plašus protestus un nekārtības, un premjerministra rīcību nosodīja arī starptautiskā sabiedrība. Spiediens lika Netanjahu paziņot par reformu atlikšanu.

gada sākumā izskanēja informācija, ka Eiropas Savienības augstajam komisāram ārlietās Žuzepam Borelam (Josep Borrell) atteikta vizīte Izraēlā. Borela pārstāvis atteicās apstiprināt šo informāciju, un norādīja, ka tas ir Izraēlas valdības iekšējais jautājums.

EK nav vienīgā institūcija, kas atzīmējusi Izraēlas 75.gadadienu. To atzīmēja arī vairākas pasaules valstis, tostarp Lietuva, Polija un ASV.

Lasiet arī: Netanjahu paziņo par Izraēlas tieslietu reformas atlikšanu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas