Netanjahu paziņo par Izraēlas tieslietu reformas atlikšanu

Pēc Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu (Benjamin Netanyahu) paziņojuma, ka tieslietu sistēmas reforma tiks atlikta, valstī atgriežas trausls miers, raksta britu raidorganizācija BBC.

Netanjahu pirmdien, 27.martā, paziņoja, ka atliks izmaiņas likumdošanā, lai novērstu šķelšanos tautas vidū. Tiesa, šobrīd nav skaidrs, kas, neskaitot laika iegūšanu, tiks panākts ar izmaiņu novilcināšanu. Premjerministrs šadu lēmumu pieņēmis pēc tam, kad Izraēlas aizsardzības ministra atlaišana pastiprināja valstī jau notiekošās protesta akcijas. Joavs Galants (Yoav Gallant) tika atbrīvots no amata, jo izteicās pret reformām.

Protestiem pievienojās arī Izraēlas lielākā arodbiedrība. Pakalpojumu sniegšana apstājās lielā daļā iestāžu un uzņēmumu, sākot no valsts galvenās lidostas līdz bankām, veikaliem un pat slimnīcām. Tik saskaņotu darbību mērķis bija panākt Netanjahu atteikšanos no idejas pieņemt izmaiņas tieslietu likumdošanā jau līdz šīs nedēļas beigām.

Izraēlas valdība, kas ir līdz šim vislabējāk noskaņotā valsts vēsturē, vēlas pilnīgu kontroli pār komisiju, kas norīko tiesnešus.

Reforma atļautu parlamentam apstrīdēt Augstākās tiesas lēmumus, un tam pietiktu vien ar balsu vairākumu.

Tas savukārt nozīmē, ka tiesai būtu ļoti grūti atzīt premjerministru par neatbilstošu amatam. Netanjahu norādījis, ka šādas izmaiņas neļautu tiesām pārsniegt to pilnvaras, savukārt kritiķi norāda, ka Netanjahu rūp sava āda, ņemot vērā pret viņu vērstās aktīvās tiesvedības par korupciju. Premjerministrs noliedz apsūdzības kukuļošanā un krāpšanā, un norādījis, ka kļuvis par «raganu medību» upuri.

Kopš 4.janvāra, kad pirmo reizi publiski tika ziņots par plānotajām izmaiņām, tās ir raisījušas sašutumu teju visā Izraēlas sabiedrībā, tostarp militārajās aprindās.

Pirmdienas vakarā beidzot oficiāli uzrunājot tautu, Netanjahu nekavējās atrast grēkāžus. Viņš vainoja «ekstrēmistu minoritāti» centienos šķelt tautu, un kritizēja armijas rezervistus, kas protestēja pret plānotajām reformām, atsakoties pildīt dienestu. Savu atbildību par asajiem protestiem Netanjahu neatzina.

Premjerministra lēmums ļaus viņam iegūt laiku, bet nekādā veidā nerisinās problēmu.

Protestētāji vēlas, lai reformas tiktu atceltas, nevis atliktas. Izraēlas politiskā opozīcija norādījusi, ka centīsies atsākt dialogu.

Izraēlas prezidents Īzaks Hercogs (Isaac Herzog) norādījis, ka reformas atlikšana bija pareizā izvēle, un viņš jau iepriekš aicinājis atcelt reformu. Baltā nama pārstāvis Džons Kirbijs (John Kirby) sacīja, ka ASV ir noraizējušās par situāciju Izraēlā, bet atteicās komentēt plānu atlikt reformas.

Lasiet arī: Baltais nams: Izraēlas līderiem jāatrod kompromiss

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas