Ekvadorā konfiscēto kokaīnu pārstrādā betonā

Lielais Ekvadorā konfiscēto narkotiku apjoms Andu valstij piedāvā iepriekš neredzētu un neiedomājamu celtniecības materiālu – kokaīnu, vēsta Reuters.

Prezidenta Giljermo Laso (Guillermo Lasso) vadībā Ekvadora ir pastiprinājusi cīņu ar narkotirgoņu bandām, kas izmanto valsti kā tranzīta koridoru, lai nogādātu narkotikas ASV un Eiropā. Saskaņā ar Ekvadoras policijas sniegto informāciju, 2021.gadā konfiscēto narkotiku apjoms, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, teju dubultojās un sasniedza 210 tonnas. Šo apjomu galvenokārt sastāda kokaīns. 2022.gadā apjoms mazliet samazinājās, tomēr 27 policijas noliktavās, kurās narkotikas tiek glabātas pirms iznīcināšanas, tik un tā pietrūkst vietas.

Ekvadoras Iekšlietu ministrijas Narkotiku kontroles departamenta pārstāvis Edmundo Mera (Edmundo Mera) Reuters pastāstīja, ka rekordlielais apjoms pārsniedz dedzināšanas krāšņu kapacitāti. Tāpēc tagad valsts sākusi izmantot kokaīnu kā būvniecības materiālu.

Ar ANO Narkotiku un noziedzības apkarošanas biroja (UNODC) palīdzību,

Ekvadora izmanto iekapsulēšanas metodi,  pārstrādājot narkotiku «ķieģeļus» pulverī, industriālās iekārtās sajaucot to ar pārstrādājamajiem atkritumiem, un tad samaisot masu ar cementu, smiltīm un ūdeni, lai iegūtu betona blokus.

Mera sacīja: «Mūsu uzmanības lokā bija šis process, un mēs paveicām lielu darbu; iespējams, mūs dzina izmisīga vēlme iegūt ko labu no narkotiku iznīcināšanas.»

Uz atkritumu pārstrādes rūpnīcu galvaspilsētas Kito apkārtnē ik nedēļu tiek nogādāti simtiem kokaīna hidrohlorīda un kokas pastas bloku, kas konfiscēti visā Ekvadorā. Tur narkotikas tiek pārstrādātas kopā ar stiklu, nederīgiem medikamentiem un pat naftas atkritumiem. Tad masa tiek samaisīta ar citiem materiāliem. Saskaņā ar ANO teikto, kad šķidrā masa sacietē, tā veido stabilu, cietu un necaursitamu materiālu, kas neļauj no tā izdalīties kokaīnam, un novērš mēģinājumus atkārtoti izdalīt narkotikas.

Ekvadoras varas iestādes izgatavoto materiālu izmanto, lai aizpildītu 15 metrus dziļu bedri ar betona slāņiem, kas vēlāk veidos noliktavas grīdu. Pēc tam šis process tiks atkārtots vēl vienā būvniecības bedrē.

Šobrīd nav plānots no narkotikām veidotos betona blokus izmantot civilās infrastruktūras projektiem.

Līdz šim betona gatavošanai izmantotas 350 tonnas narkotiku. Ekvadoras Narkotiku apkarošanas pārvaldes direktors Pablo Ramirezs (Pablo Ramirez) pastāstīja, ka nepieciešamas 12 stundas, lai sadedzinātu tonnu kokaīna, savukārt, lai pārstrādātu kokaīnu betonā, pietiek ar trīs stundām. Viņš Reuters sacīja: «Šis process ir lētāks, aizņem mazāk laika un neatstāj iespaidu uz vidi.»

Lasiet arī: Ar narkotikām saistīto nāves gadījumu skaits Igaunijā pērn dubultojies

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas