EP amatpersonas nosoda prettiesiskās vēlēšanas Krievijas pagaidu okupētajās Ukrainas teritorijās

Eiropas Padomes un Latvijas amatpersonas nosoda prettiesiskās viltus vēlēšanas, kas 2023.gadā, no 8.septembra līdz 10.septembrim, notika Krievijas pagaidu okupētajās Ukrainas teritorijās, izriet no Latvijas premjera, ārlietu ministra vietas izpildītāja Krišjāņa Kariņa (JV), Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) prezidenta Tinija Koksa un Eiropas Padomes ģenerālsekretāres Marijas Pejčinovičas Buričas kopīgā paziņojuma.

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), amatpersonas akcentē, ka sarīkotas, rupji pārkāpjot starptautiskās tiesības, vēlēšanas ir uzskatāmas par vēl vienu pierādījumu tam, ka Krievija noliedz Eiropas Padomes aizstāvētās demokrātijas, cilvēktiesību un tiesiskuma vērtības.

“Krievijas varas iestāžu lēmums organizēt šīs vēlēšanas ir tikai pats nesenākais no vairākiem nelikumīgiem un kaitīgiem lēmumiem, ko tās pieņēmušas kopš Krievijas izslēgšanas no mūsu organizācijas agresijas kara pret Ukrainu dēļ,” norādīts paziņojumā.

Amatpersonas uzsver, ka saskaņā ar starptautiskajām tiesībām šīs viltus vēlēšanas var vien uzskatīt par spēkā neesošām. Tāpat kopīgajā paziņojumā uzsvērts, ka amatpersonas atkārtoti apliecina nelokāmo atbalstu Ukrainas suverenitātei, neatkarībai un teritoriālajai integritātei tās starptautiski atzītajās robežās.

Krievijā no 8.septembra līdz 10.septemrim organizētas reģionālās un vietējās vēlēšanas. Nelikumīgas vēlēšanas rīkotas arī Krievijas pagaidu okupētajās teritorijās Ukrainā.

Lasiet arī: Krievijas raķešu triecienā iet bojā divi brīvprātīgie; svētdien Kijiva atvaira Krievijas dronu uzbrukumus

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas