“Es esmu aģents, miera aģents,” EP debatēs saka Ždanoka

Eiropas Parlamentā (EP) Strasbūrā sākušās debates par EP deputātei Tatjanai Ždanoka izvirzītajām apsūdzībām par sadarbību ar Krievijas slepenajiem dienestiem, otrdien, 6.februārī, Ždanokai EP uzstājoties ar izaicinošu runu, apgalvojot, ka viņa vienmēr strādājusi tikai miera labā, ziņo Politico.

“Jā, es esmu aģents, miera aģents, aģents, kurš iestājas par Eiropu bez fašisma, par minoritāšu tiesībām, aģents par vienotu Eiropu no Lisabonas līdz Urāliem,” viņa teica, uzrunājot plenārsēdes dalībniekus angļu valodā.

“Un es vēlos tagad un tūlīt atvainoties tautas priekšā par to, ka neesmu bijusi veiksmīgs aģents,” viņa piebildusi, paužot nožēlu par bēdīgo stāvokli Krievijas un Eiropas Savienības (ES) attiecībās.

Debatēs Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Margaritis Šinass (Margaritis Schinas) uzsvēra, ka Krievija savā agresīvajā karā pret Ukrainu dezinformāciju izmanto kā ieroci, izkropļojot faktus un izplatot nepatiesus apgalvojumus.

“Es uzskatu, ka šī Parlamenta pienākums ir izmeklēt,

kurš vēl, ar kādiem nosacījumiem un ko darīja, lai spēlētu Maskavas spēli,” viņš teicis, raksturojot Ždanokas apsūdzības, kā “dziļi satraucošas”.

“Nedz mums, no Latvijas ievēlētajiem EP deputātiem, nedz Latvijas sabiedrībai apstiprinājums tam, ka Tatjana Ždanoka ir Krievijas FDD aģente, nav nekāds pārsteigums. Šokējoši šajā “russiagate” ir ES institūciju naivums un neaizsargātība pret Krievijas aģentiem, kuri darbojas, izmantojot demokrātiskās vērtības – vārda brīvību, cieņu pret dažādiem viedokļiem un toleranci,” uzstājoties EP debatēs, norādījusi deputāte Sandra Kalniete.

EP ceturtdien, 8.februārī balsos par rezolūciju, kurā uzsvērta nepieciešamība stiprināt EP iekšējās drošības sistēmas pret Krievijas iejaukšanos un novērst iespējas Krievijas ietekmes aģentiem izmantot EP resursus naidīga un kaitnieciska satura izplatīšanai, kas ir īpaši būtiski hibrīdkara apstākļos.

Deputāte Sandra Kalniete ir viena no rezolūcijas autorēm un sarunās par rezolūcijas saturu pārstāvēja “Eiropas Tautas partijas” viedokli, aizstāvot pozīciju, ka

sabiedrībai ir jādara zināmi Krievijas ietekmes aģentu vārdi un viņu aktivitātes ir jāizgaismo.

“Tatjana Ždanoka nav vienīgā, kas Strasbūrā un Briselē, arī ES valstu galvaspilsētās netraucēti īsteno Krievijas iejaukšanās politiku ar mērķi irdināt mūsu sabiedrības vienotību, sēt naidu, radīt neticību Eiropas vērtībām, kā arī veicināt populismu un ekstrēmismu. Krievijas ietekmes aģentu tīkls Eiropā ir plašs un toksisks. To Kremlis ir pārmantojis no Padomju Savienības un veiksmīgi attīstījis, tajā iepinot arī ES politiskās elites pārstāvjus – Šrēderu, Liponenu, Fijonu un citus Eiropas Parlamenta deputātus un dažāda mēroga pašvaldību vadītājus,” norādījusi Kalniete.

Uzstājoties EP Sandra Kalniete uzsvērusi, ka, kopš Krievija uzsāka agresiju pret Ukrainu, ES ir pakļauta arvien biežākiem plaša spektra hibrīduzbrukumiem. Tāpēc šādu ārvalstu aģentu atrašanās EP un citās mūsu demokrātijas institūcijās, rada būtiskus riskus mūsu drošībai un uzticamībai.

“Es aicinu EP nekavējoties un rūpīgi izmeklēt gadījumus,

kad deputāti ir izmantojuši savu mandātu agresorvalsts atbalstam un izlēmīgi piemērot visus līdzekļus, lai novērstu šādas aktivitātes nākotnē. Mūsu resursi nedrīkst tikt izmantoti, lai grautu ES vērtības un stutētu autoritārus režīmus,” runas nobeigumā akcentējusi deputāte.

Lasiet arī: EP apspriedīs izskanējušās ziņas par Ždanokas iespējamo sadarbību ar Krievijas drošības dienestiem

Lasiet arī: Kučinskis: Ždanokas iespējamā sadarbība ar FSB bez sekām nepaliks

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas