ES gatavojas piemērot Krievijai jaunas sankcijas

Eiropas Komisija (EK) ir ierosinājusi jaunas sankcijas pret Krieviju saistībā ar tās karu Ukrainā, ieviešot aizliegumu izmantot Krievijas dimantus un pastiprinot citus pasākumus, piemēram, naftas cenu ierobežojumu, tā, atsaucoties uz EK dokumentiem, ziņo Politico.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā Brisele ir īstenojusi 11 sankciju paketes, kas vērstas pret dažādām jomām. Pēdējās sankciju paketes ir vairāk vērstas uz pasākumiem, lai novērstu sankciju apiešanu, jo pārējie pasākumi ir, vai nu politiski jutīgi, vai arī varētu vairāk kaitēt ES nekā Krievijai.

Ierosinātajā ES sankciju paketē, kas vēl jāparaksta, ir iekļauts aizliegums attiecībā uz Krievijas dimantiem, kas nebija ietverts ES iepriekšējās paketēs. Lai gan Vašingtona jau ir aizliegusi Krievijas dimantus, ES kavēšanās daļēji skaidrojama ar Beļģijas bažām aizsargāt savu dimantu tirdzniecības centru Antverpenē.

Aizliegums tiks stāsies spēkā no 2024.gada janvāra,

bet netiešais importa aizliegums Krievijā apstrādātiem dimantiem valstīs ārpus ES tiks ieviests pakāpeniski, jo pašlaik notiek tehniskais darbs, lai izveidotu izsekojamības mehānismu G7 līmenī.

Jaunajā ES sankciju paketē ir noteiktas stingrākas prasības, lai novērstu to, ka Krievijas nafta, kas iegādāta, pārkāpjot spēkā esošās sankcijas, tiek pārdota ar viltotām kvītīm. Šobrīd spēkā ir G7 noteiktais cenu ierobežojums 60 ASV dolāru par barelu (apm. 55 eiro), taču tiek ziņots, ka Krievijas jēlnafta tiek tirgota krietni virs šī ierobežojuma, tādējādi palielinot Kremļa peļņu.

“Cenu griestu mehānisma pamatā ir atestācijas process, kas ļauj operatoriem, kuri iesaistīti Krievijas naftas piegādes ķēdē pa jūru, pierādīt, ka tā ir iepirkta par maksimālo vai zemāku cenu,” Politico citē EK dokumenta tekstu, kurā apgalvots, ka “ir pamatoti prasību atestācijās iekļaut arī detalizētas papildu izmaksas, piemēram, apdrošināšanu un fraktu”.

Kā raksta Politico, stingrāko prasību mērķis ir novērst bažas par iespējamām manipulācijām ar Krievijas naftas cenu ierobežojumiem vai to apiešanu. Ierosinātās izmaiņas to apgrūtinātu, taču joprojām nav skaidrs, vai tiks nodrošināta pietiekama uzraudzība, lai novērstu apšaubāmu darījumu īstenošanu.

Ierosinātā ES sankciju pakete attiecina ierobežojumus arī uz Krievijas neapstrādātā čuguna, vara un alumīnija stiepļu un folijas importu. Turklāt saskaņā ar ES diplomātu teikto, atsaucoties uz Polijas un Baltijas valstu lūgumiem, tajā ieviesti jauni ierobežojumi Krievijas sašķidrinātajai naftas gāzei (LPG).

ES diplomāti, kuriem Politico piešķīra anonimitāti, sacīja, ka ierosināto sankciju paketi plānots izskatīt piektdien. Lai gan apstiprināšanas grafiks vēl nav zināms, mērķis esot panākt apstiprinājumu pirms Eiropadomes sanāksmes decembra vidū vai vēlākais līdz gada beigām.

Lasiet vairāk: ASV ievieš jaunas sankcijas pret Krieviju saistībā ar karu Ukrainā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas