ASV ievieš jaunas sankcijas pret Krieviju saistībā ar karu Ukrainā

ASV ceturtdien, 2.novembrī, paziņoja, ka ievieš jaunas un plašas sankcijas pret Krieviju saistībā ar karu Ukrainā, pievēršot uzmanību tās nākotnes enerģētikas iespējām, sankciju apiešanai un pašnāvnieku dronu, kas apdraud Ukrainas spēkus un aprīkojumu. Sankcijas attiecas uz simtiem personu un organizāciju, tā, atsaucoties uz ASV Valsts departamenta paziņojumu, ziņo Reuters.

ASV ir noteikusi sankcijas vienam no lielākajiem uzņēmumiem, kas iesaistīts sašķidrinātās dabasgāzes projektā Arctic-2 Sibīrijā, kurš eksportē sašķidrināto dabasgāzi visā pasaulē.

Turklāt sankcijas ir vērstas pret Krievijas armijas izmantotajiem pašnāvnieku droniem KUB-BLA un Lancet, kā arī pret tīklu ZALA Aero un A Level Aerosystems CST, kas apsūdzēts to ražošanas atbalstīšanā un Aleksandru Zaharovu, ko ASV Valsts departaments uzskata par šo dronu radītāju un dizaineri.

Vairāki desmiti Krievijas uzņēmumu tika iekļauti tirdzniecības melnajā sarakstā

par dronu piegādi Krievijas armijai, kurus varētu izmantot, lai palīdzētu Maskavai iebrukt Ukrainā, teikts Tirdzniecības ministrijas paziņojumā.

ASV ir pastiprinājusi centienus ierobežot sankciju apiešanu Apvienotajos Arābu Emirātos, Turcijā un Ķīnā. ASV Valsts kases departaments norādīja, ka šo valstu uzņēmumi ir sūtījuši divējāda lietojuma preces, tostarp Krievijas ieroču sistēmu sastāvdaļas.

Kā arī Valsts kases departaments ir noteicis sankcijas septiņām Krievijas bankām un daudziem rūpniecības uzņēmumiem, tostarp Gazpromneft Catalytic Systems LLC, kas nodarbojas ar ķīmisko vielu ražošanu modernai naftas rafinēšanai Krievijā.

Kā ziņo aģentūra Reuters, Kremlis ceturtdien pirms ASV izdotā paziņojuma apgalvoja, ka sagaida no Rietumiem vēl stingrākas sankcijas saistībā ar karu, taču Kremlis uzskatot, ka

šādas sankcija vairāk kaitē Rietumu interesēm, kamēr Krievijas ekonomika labi pielāgojas.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis video uzrunā uzslavēja jaunās sankcijas, sakot, ka “tas ir tieši tas, kas vajadzīgs” un to, cik svarīgi ir nodrošināt to pilnīgu efektivitāti, lai Krievija nevarētu tās apiet.

Zelenska administrācijas vadītājs Andrijs Jermaks Telegram ziņā atzinīgi novērtēja sankcijas, jo īpaši tās, kas saistītas ar dronu Lancet, un pauda gandarījumu par “ierobežojumu pastiprināšanu uzņēmumiem, kas saistīti ar Krievijas militāri rūpniecisko kompleksu”.

Lasiet vairāk: Putins atceļ kodolizmēģinājumu aizlieguma līguma ratifikāciju

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas