Putins atceļ kodolizmēģinājumu aizlieguma līguma ratifikāciju

Prezidents Vladimirs Putins ceturtdien, 2.novembrī, parakstīja likumu, ar kuru Krievija atceļ Vispārējā kodolizmēģinājumu aizlieguma līguma ratifikāciju. Pēc viņa teiktā, šis solis paredzēts, lai Maskava būtu “uz vienos nots” ar ASV, ziņo Reuters.

Putina apstiprinājums likumam par deratifikāciju tika publicēts valdības tīmekļa vietnē, kurā teikts, ka lēmums stājas spēkā nekavējoties.

Krievija ziņo, ka tā neatjaunos kodolizmēģinājumus, ja ASV nedarīs to pašu,

un ratifikācijas atcelšana nemainīs tās kodolieroču politiku vai informācijas apmaiņu. ASV 1996.gada līgumu parakstīja, bet neratificēja, un Putins vēlas, lai Krievija ieņemtu līdzīgu nostāju.

Rietumu bruņojuma kontroles eksperti ir noraizējušies, ka Krievija varētu veikt izmēģinājumu, lai iebiedētu cilvēkus Ukrainas konflikta laikā, bet Krievijas amatpersonas šo pieņēmumu noliedz. Kā arī Putins nav apstiprinājis, vai Krievijai vajadzētu atsākt kodolizmēģinājumus, neraugoties uz dažu Krievijas drošības ekspertu un likumdevēju aicinājumiem veikt izmēģinājumu kā brīdinājumu Rietumiem.

Rietumu eksperti raizējas, ka iespējamais Krievijas kodolizmēģinājums varētu iezīmēt jaunu lielvalstu kodolizmēģinājumu ēru.

Krievija nav veikusi kodolizmēģinājumu kopš postpadomju laikiem – Padomju Savienība pēdējo reizi to veica 1990.gadā, bet ASV – 1992.gadā.

Lasiet vairāk: Krievija vienā dienā veic vairāk uzbrukumus nekā jebkad, ziņo Kijiva

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas