ES mērķis ir palielināt pārtikas produktu eksportu uz Ķīnu, neraugoties uz saspīlējumu tirdzniecībā

Šonedēļ apmeklējot Ķīnu, Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības komisārs Janušs Vojcehovskis (Janusz Wojciechowski) sacīja, ka viņa uzmanības centrā būs lauksaimniecības pārtikas produktu eksporta palielināšana uz pasaules otru lielāko ekonomiku un nodrošināt, lai pieaugošā spriedze Ķīnas un ES tirdzniecībā neietekmētu pārtiku, pirmdien, 22.aprīlī, ziņo Reuters.

“Pārtikas tirdzniecībā Ķīnas importam nav nekādu šķēršļu,” pirmdien intervijā Šanhajā tika citēts sakām Vojcehovskis.

“Mans mērķis ir mazināt ietekmi uz lauksaimniecību, ko rada problēmas citās nozarēs,” viņš piebilda.

Komisāra vizīte, kas paredzēta līdz piektdienai, sakrīt ar pieaugošo saspīlējumu tirdzniecībā starp Ķīnu un Eiropu, ko Eiropas palātas Ķīnā prezidents Jenss Eskelunds (Jens Eskelund) raksturoja kā “lēnā kustībā notiekošu vilciena avāriju” protekcionisma eskalācijas dēļ.

Atšķirībā no tādām nozarēm kā saules paneļi vai jauni enerģijas transportlīdzekļi (NEV), ES lauksaimniecības un pārtikas nozarē ir izveidojies eksporta pārpalikums uz Ķīnu.

Kā arī, atšķirībā no citām nozarēm neierobežota pārtikas tirdzniecība tiek uzskatīta par “ļoti svarīgu instrumentu, lai visur garantētu pietiekamu apgādi ar pārtiku”, tāpēc Rietumu sankcijas pret Krieviju pēc tās iebrukuma Ukrainā netika vērstas pret lauksaimniecības un pārtikas produktiem, uzskata Vojcehovskis.

Pagājušajā gadā ES eksports uz Ķīnu sasniedza 14,6 miljardus eiro, kas ir par 8% mazāk nekā 2022.gadā,

savukārt imports no Ķīnas uz ES samazinājās par 15% – līdz 8,3 miljardiem eiro.

Vojcehovskis sacīja, ka ES eksports uz Ķīnu var pieaugt vairākās lauksaimniecības pārtikas nozarēs, tostarp mājputnu, cūkgaļas, liellopu gaļas un piena produktu nozarē, kas jau ir ievērojami iekarojuši Ķīnas tirgu.

Viņš uzsvēra, ka Ķīnas vidusšķiras patērētāji arvien vairāk pieprasa augstas kvalitātes pārtiku, tādējādi radot iespēju palielināt Eiropas pārtikas produktu eksportu.

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | “LTG Link” saņem 200 miljonu eiro aizdevumu vilcienu iegādei; deputāti sāk debates par stingrākām prasībām ārvalstniekiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas