ES piešķir Ukrainai tiesības pievienošanās sarunu sākšanai; nespēj vienoties par finansiālu atbalstu

Briseles samitā Eiropas Savienības (ES) līderi ceturtdien, 14.decembrī, panāca vienošanos par iestāšanās sarunu uzsākšanu ar Ukrainu, uz laiku izvedot Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu (Viktor Orban) no zāles, kas ļāva viņiem pieņemt vēsturisko lēmumu. Tomēr attiecībā uz bloka budžeta pārskatīšanu, lai novirzītu 50 miljardus eiro finansiālo atbalstu Ukrainai un nodrošinātu vairāk naudas citām ES prioritātēm, saņēma pretestību no Ungārijas premjerministra, ziņo Reuters.

Papildus Ukrainai ES līderi vienojās sākt pievienošanās sarunas ar Moldovu un piešķīra kandidātvalsts statusu Gruzijai. Vācijas kanclers Olafs Šolcs (Olaf Scholz) pauda pārliecību, ka šīs valstis pieder Eiropas saimei. Līderi arī paziņoja par plāniem sākt iestāšanās sarunas ar Bosniju un Hercegovinu pēc tam, kad tā būs veikusi konkrētas politiskās reformas.

ES lēmums sākt pievienošanās sarunas ar Ukrainu tika pieņemts valstij izšķirošā laikā, kad tā saskaras ar grūtībām kaujas laukā un neskaidrībām par ASV finansiālo palīdzību.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis to nosauca par uzvaru, “kas motivē, iedvesmo un stiprina,” uzsverot šī soļa nozīmi Ukrainai un visai Eiropai.

Zelenskis apsveica ukraiņus, piebilstot, ka “vēsturi veido tie, kas nav noguruši cīnīties par brīvību.”

Vācijas kanclers Šolcs spēlēja izšķirošu lomu, organizējot Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna pagaidu prombūtni, lēmuma pieņemšanas laikā.

ES līderi piektdienas agrā rītā noslēdza sarunas par finanšu paketi, par kuru nepieciešama vienprātīga vienošanās, Ungārijas premjerministram iebilstot pret ES finansējuma piešķiršanu Ukrainai, pamatojoties uz to, ka Ukraina nav daļa bloka.

ES līderi plāno atsākt diskusijas par finansējumu janvārī,

paužot optimismu par to, ka vienošanās tad varētu tikt panākta.

Amatpersonas sacīja, ka 26 no 27 ES dalībvalstu līderiem ir apmierināti ar samita priekšsēdētāja Šarla Mišela (Charles Michel) iesniegto kompromisa budžeta priekšlikumu.

Lai gan lēmums sākt sarunas ar Ukrainu par dalību ES ir nozīmīgs solis, paredzams, ka šis process būs ilgs un nesāksies nekavējoties. Ņemot vērā Ukrainas izmērus, iedzīvotāju skaitu un valstī notiekošo konfliktu, ES sastopas ar specifiskām grūtībām, lai uzņemtu Ukrainu ES, raksta Reuters.

Pirms sarunu uzsākšanas ES ir jāvienojas par sarunu programmu, kuras apstiprināšanai nepieciešama vienprātība. Līderi precizēja, ka šis solis tiks sperts, tiklīdz Ukraina izpildīs atlikušās prasības attiecībā uz demokrātiju un tiesiskumu, ziņo Reuters.

Lasiet arī: ES samita priekšvakarā EK atbloķē 10,2 miljardus eiro Ungārijai

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas