ES samita priekšvakarā EK atbloķē 10,2 miljardus eiro Ungārijai

Eiropas Komisija (EK), 13.decembrī, atbloķēja 10,2 miljardus eiro no iesaldētajiem Eiropas Savienības (ES) kohēzijas fondiem, kas paredzēti Ungārijai, dienu pirms Eiropas līderi apspriedīs jaunu palīdzību Ukrainai un Ukrainas pievienošanās ES sarunu sākšanu, ko ministru prezidents Viktors Orbāns (Viktor Orban) neatbalsta, ziņo Politico.

EK paziņoja, ka rūpīgi izvērtējot situāciju un apspriežoties ar Ungārijas valdību, Komisija ir nolēmusi, ka Ungārija ir izpildījusi savas saistības, teikts EK preses paziņojumā, piebilstot, ka “daļa kohēzijas finansējuma vairs netiks bloķēta, un

Ungārija var saņemt finansējumu aptuveni 10,2 miljardu eiro apmērā”.

Līdzekļi tika atbrīvoti pēc ilgstoša strīda ar Briseli par cilvēktiesībām un tiesiskumu Ungārijā, kad 2022.gada decembrī līdzekļi tika bloķēti. Budapešta ir īstenojusi pasākumus tiesu iestāžu neatkarības stiprināšanai, kas ļāvusi daļēji atbrīvot līdzekļus, bet papildu reformas, kas saistītas ar cilvēktiesībām un akadēmiskajām brīvībām, joprojām tiek gaidītas.

Ungārija gaida arī piešķīrumus un aizdevumus 10,4 miljardu eiro apmērā, kuru saņemšana ir atkarīga no korupcijas apkarošanas pasākumiem.

EK lēmums piešķirt Ungārijai daļu iesaldēto līdzekļu tika pieņemts

tieši pirms izšķirošā Eiropas samita, kurā līderi apspriedīs Ukrainas pievienošanās sarunas. Ungārijas premjerministram Orbānam, kurš ir draudējis bloķēt jebkādu ES palīdzību Ukrainai, ir ciešas saites ar Maskavu.

Taču Komisija noliegusi, ka lēmums būtu pieņemts apzināti, skaidrojot to ar procesuālajiem termiņiem.

Paredzams, ka EK lēmums piešķirt līdzekļus Ungārijai sastapsies ar spēcīgiem iebildumiem no Eiropas Parlamenta (EP) puses, jo īpaši no lielāko politisko grupu līderu puses. Vēstulē, ar kuru trešdien iepazinās Politico, četru lielāko Eiropas politisko grupu – Eiropas Tautas partijas, Sociālistu un demokrātu, Atjaunot Eiropu un Zaļo – līderi ir brīdinājuši pret līdzekļu piešķiršanu.

Daži EP deputāti šo lēmumu vērtē kā “katastrofālu”, norādot, ka EK ir parādījusi Orbānam, ka viņš var panākt visu.

Lasiet arī: Orbāns vēstulē Eiropadomes prezidentam draud saistībā ar Ukrainas kandidatūru ES

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas