ES uzvar lādētāju karā ar Apple

Otrdienas, 12.septembra, vakarā produktu atklāšanas pasākumā uzņēmums Apple prezentēja ilgi gaidīto iPhone 15 līniju. Tika runāts, ka Apple jaunajos iPhone ieviesīs pirmo būtisko uzlādes tehnoloģijas maiņu vairāk nekā desmit gadu laikā, ieviešot USB-C uzlādes pieslēgvietu, kas aizstās patentēto lightning savienojumu, raksta Politico.

Apple lēmums ieviest USB-C uzlādes pieslēgvietas iPhone 15 modeļos ir saistīts ar Eiropas Savienības (ES) noteikumu spiedienu, kas līdz 2024.gada beigām paredz USB-C uzlādes portu izmantošanu visos viedtālruņos un elektroniskajās ierīcēs.

Apple iepriekš pretojusies šīm izmaiņām, apgalvojot, ka tās kavē inovācijas.

Šis iezīmē vairāk nekā desmit gadus ilgušā strīda starp Apple un ES beigas un apliecina ES spēju piespiest ievērot noteikumus pat tādiem tehnoloģiju gigantiem kā Apple.

Maltas sociāldemokrāts Alekss Agiuss Saliba (Alex Agius Saliba), galvenais procesa virzītājs, intervijā Politico teicis, ka Apple vadītāji “gandrīz smējās par mums”, kad pirms aptuveni trim gadiem ES likumdevēji ierosināja jautājumu par vienota lādētāja izstrādi.

2021.gada septembrī Eiropas Komisija nāca klajā ar priekšlikumu par obligātu USB-C pieslēgvietu ieviešanu viedtālruņiem, planšetdatoriem un virknei citu ierīču, kā iemeslu minot

patērētāju ērtības un elektronisko atkritumu samazināšanu.

ES likumdevēji paplašināja šo noteikumu darbības jomu, iekļaujot papildu ierīces, piemēram, klēpjdatorus.

Saliba norādījis, ka šiem vienoto lādētāju pieslēgvietu noteikumiem ir potenciāls izveidot globālu standartu, līdzīgi kā ES datu aizsardzības noteikumiem, uzsverot, ka tā ir ne tikai Eiropas patērētāju uzvara, bet arī vēstījums, kas atbalsojas citās pasaules daļās.

Lasiet arī: Putins negrasās pārtraukt karadarbību, slavē Īlonu Masku un rīkos “Draudzības spēles”

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas