Putins negrasās pārtraukt karadarbību, slavē Īlonu Masku un rīkos "Draudzības spēles"

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pasākumā Vladivostokā otrdien, 12.septembrī, gaidot Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna ierašanos ar bruņuvilcienu pauda savu viedokli par dažādām tēmām. Viņš apsprieda Donaldu Trampu (Donald Trump), Īlonu Masku (Elon Musk), olimpiskās spēles un karu Ukrainā, ziņo Politico.

Vairāku stundu garajā Pasaules ekonomikas foruma Krievijas versijā Austrumu ekonomikas forumā Vladivostokā viena no tēmām, par kurām runājis Putins, bijusi Ukraina.

Krievijas prezidents apspriedis Ukrainas pretuzbrukumu, sakot, ka tas esot izgāzies ar smagiem zaudējumiem, uzsverot, ka Ukraina apsvērs miera sarunas tikai tad, kad būs

izsmelti viņu spēki, ekipējums un munīcija.

Putins paudis šaubas par iespēju pārtraukt karadarbību, ierosinot Ukrainai vispirms atcelt tās pašas uzliktais juridiskais aizliegums miera sarunām un, pirms varētu notikt miera sarunas, tai būtu jāpaskaidro, ko tā īsti gribot, ziņo Reuters.

Forumā viņš runājis arī par to, ka Krievijas drošības dienesti ir aizturējuši ukraiņu diversantus, kuru uzdevums bijis sabojāt Krievijas kodolspēkstacijas. Viņš apgalvojis, ka šos diversantus apmācījuši britu instruktori. Putins neesot sniedzis nekādus pierādījumus, kas pamatotu šo apgalvojumu, taču paziņojis, ka nav pārliecināts, vai Lielbritānijas vadība izprot situāciju.

Putins arī apspriedis Donaldu Trampu, sakot, ka viss, kas notiek ar Trampu,

“ir sava politiskā konkurenta vajāšana politisku iemeslu dēļ”.

Putins teicis, ka krimināllietas pret bijušo prezidentu Trampu, kuram bija cieši personīgie sakari ar Krieviju savā prezidentūras laikā, ir “raganu medības”, apsūdzības raksturojot kā pierādījumu korupcijai Amerikas politiskajā sistēmā.

Vladimirs Putins arī slavējis Īlonu Masku, saucot viņu par

“izcilu cilvēku” un “talantīgu uzņēmēju”.

Putina pozitīvie izteikumi par Masku bija zīmīgi, jo īpaši ņemot vērā kritiku, ko Masks ir saņēmis no Ukrainas augstāko amatpersonu puses par ierobežoto piekļuvi Starlink, no kura Ukrainas armija ir atkarīga savās operācijās. Šo Putina apbrīnu, iespējams, ietekmējusi Maska loma satelīta pakalpojumu sniegšanā reģionā.

Vladimirs Putins otrdienas runā arī paziņojis par plāniem nākamgad BRICS ietvaros rīkot

“Draudzības spēles”, kuru mērķis esot radīt alternatīvu Olimpiskajām spēlēm.

Maskavas iesaistīšanās Parīzes 2024.gada olimpiskajās spēlēs ir izraisījusi strīdus. Ukraina vēlas izslēgt Krieviju, un Francijas prezidents Emanuels Makrons (Emmanuel Macron) norādījis, ka Krievijas karogi netiks izkārti pat tad, ja Krievija piedalīsies. Putina risinājums šai problēmai esot atjaunot “Draudzības spēles”, ko sākotnēji 1984.gadā organizēja Padomju Savienība. Viņš teicis, ka tās tiktu rīkotas pēc Parīzes olimpiskajām spēlēm, uzsverot, ka Starptautiskā Olimpiskā komiteja izkropļojot olimpisko ideju par to, ka sportam vajadzētu vienot, nevis šķelt.

Lasiet arī: Kims Čenuns dodas pilna mēroga vizītē uz Krieviju, apgalvo Kremlis

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas