ES vadīs Azerbaidžānas un Armēnijas miera sarunas

Armēnijas un Azerbaidžānas līderi ieplānojuši tikšanos Briselē, un pieaug spekulācijas par iespējamo miera noslēgšanu pēc vairākas desmitgades ilga konflikta, raksta Politico.

Financial Times, atsaucoties uz avotiem diplomātiskajās aprindās, ziņo, ka Eiropas Savienības (ES) Padomes prezidents Šarls Mišels (Charles Michel) uzņems Azerbaidžānas prezidentu Ilhamu Alijevu un Armēnijas premjerministru Nikolu Pašinjanu. Sarunas esot plānotas 13.-14.maijā, bet formālā darba kārtība vēl ir jāizstrādā. Gan Azerbaidžānas, gan Armēnijas ārlietu ministri atteikušies komentēt ziņas par tikšanos.

Kāda Eiropas Komisijas amatpersona, kas vēlējās saglabāt anonimitāti, Politico teica:

“Mēs to redzam kā armēņu un azerbaidžāņu attiecību normalizēšanas turpinājumu,

trīspusējo sarunu atsākšanu Briselē un turpinājumu mierīgajām un pozitīvajām miera sarunām, kas pagājušajā nedēļa notika Vašingtonā.”

Abu valstu ārlietu ministri maija sākumā tikās ASV valsts sekretāra Entonija Blinkena (Antony Blinken) vadītajās sarunās. Aicinājumi noslēgt miera līgumu ir kļuvuši uzstājīgāki pēc tam, kad robežas tuvumā atkal notikušas vairākas vardarbīgas sadursmes. Tikai pirms divarpus gadiem noslēdzās asiņaina karadarbība Kalnu Karabahā, kas prasīja tūkstošiem armēņu un azerbaidžāņu dzīvību.

Galvenais miera sarunu jautājums ir teritoriālā vienotība.

Lasiet arī: Azerbaidžāna izveido robežkontroles punktu Lačinas koridorā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas