FOTO: Dejas vieno. Latvieši un amerikāņi kopējā tautas dejas koncertā

20.aprīlī, vēsā pavasara sestdienas vakarā Čikāgas latviešiem Igauņu namā bija iespēja vērot unikālu un pilnībā izpārdotu tautas deju koncertu. No Latvijas ieradās Tautas deju kopa ‘Latve’, lai  piedalītos kopīgā koncertā ar deju kopu ‘Mantinieki’ no Čikāgas. Abas deju kopas sadraudzējās 2023. gada jūlijā, Dziesmu svētkos Rīgā, un vēlāk izlēma dejot un sarīkot kopīgu koncertu Čikāgā, BNN ziņo Latvijas goda konsuls Čikāgā, ASV, Roberts Blumbergs.

“Abas grupas ir līdzīgas tāpēc, ka to dalībnieki iepriekš nav bijuši pieredzējuši un profesionāli dejotāji un lielākoties ir pusmūža vecumā. Dažu gadu laikā abas grupas smagi strādājot kļuva par lieliskām Tautas deju grupām ar ievērojamu emocionālu piesātinājumu un precizitāti vienlaikus. Deju grupu vadītāji – Sarma Freiberga (‘Latve’) un Jānis Velkme (‘Mantinieki’) – ir paveikuši milzīgu un pārliecinošu darbu, lai sasniegtu šo profesionālo rezultātu. Tas ir īpaši pārsteidzoši, ņemot vērā, ka vairums dejotājiem ir aktīva ģimenes un darba dzīvem,” komentē Blumbergs.

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Viņš atzīmē, ka stundas, kuras dejotāji ir ziedojuši bezatlīdzības aktivitātei un savam priekam – dejošanai – ir vainagojušās atpazīstamos panākumos, kurus es kā Latvijas goda konsuls vēlētos īpaši atzinīgi raksturot kā veidu, kā saglabāt Latvijas kultūru dzīvu. Kā Baiba Zauere no ‘Latves’ minēja savā motivācijā dejot – “deja ir latviskās dzīves ziņas vērtība”.

Manuprāt, koncerts bija izcili veiksmīgs un pārliecinošs. Ēriks Blumbergs pieteica talantus ar labu humora izjūtu un detalizētu skaidrojumu dejām. Vispopulārākā deja bija “Es izjāju prūšu zemi”, kuru izpildīja vīrieši no abām deju kopām.

“Šī deja bija īpaši iemīļota publikā un dejotājiem tā bija jānodejo divreiz. Skatītājiem šīs dejas dziļākā ideja patīkami rezonēja ar Ainara Mielava zīdaini smalko balsi. Īpašas ovācijas publika izsauca Latves izpildītā deja “Raganele Ragana” (A. Melnalksnes horeogrāfija). Izpildījuma radītā jutekliska spriedze bija gandrīz vai fiziski sataustama. Mani īpaši pārsteidza skaistie deju tērpi un sarežģītās roku kustības dejā “Salti vēji pūta”, kuru izpildīja ‘Mantinieki’m,” turpina goda konsuls.

Abu deju kopu sieviešu izpildītais “Buobu Dancis”, bija neaizmirstams. Publika bija mēma no patīkamā pārsteiguma, kad ‘Latve’ nodejoja “Spriguļu sišanu”. Bija skaidrs, ka daudz emocijas un pozitīvas mijiedarbības ķīmija starp abām grupām darīja šo koncertu tik sirsnīgu un neaizmirstamu. Protams, mēs ceram redzēt tālākos abu grupu sadarbības rezultātus nākotnē.

“Starp dejām vokālists un ģitārists Rihards Kolmanis dziedāja dziesmas un, manuprāt, spēcīgākais bija Raimonda Paula “Sasala jūriņa” neviltotais un agresīvais izpildījums. Jauka detaļa koncerta noslēgumā bija Armanda Birkena loterijā laimēto līdzekļu ziedojums ‘Mantiniekiem’ tā vietā, lai laimestu paturētu pats.”

Publicitātes foto

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas