FOTO| Piketa dalībnieki: Helmanis nav Lāčplēsis

Ceturtdienas, 20 aprīļa rītā pie Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas (VARAM) sapulcējās piketa  Demokrātija ir trauslāka nekā porcelāns dalībnieki pieprasīja atlaist Ogres domes priekšsēdētāju Egilu Helmani (NA)

Protesta akcijā piedalījās aptuveni 80 cilvēki, tostarp Latvijas muzeju biedrības pārstāvji, kultūras darbinieki, partiju Par! un Progresīvie biedri.

Iepriekš jau vēstīts, ka konflikts starp Ogres novada domi un Ogres Vēstures un mākslas muzeju izcēlies, jo muzeja vadība attiekusies izstādīt ar sankcijām apliktā Krievijas miljardiera Pjotra Avena porcelāna kolekciju.

Neskatoties uz to, ka Avens ir aplikts ar sankcijām, Helmanis bija gan pats gatavs, gan arī mudināja citas Ogres novada amatpersonas pārkāpt sankcijas.

Nesen situācija saasinājusies – Ogres pašvaldība vērsusi pret muzeja darbiniekiem mobingu un bosingu, piemēram, liedzot Ogres muzejam sniegt jebkādu informāciju bez tās iepriekšējas saskaņošanas ar Ogres novada pašvaldību, norāda piketa rīkotāji. 

“Muzeju likums skaidri nosaka, ka tieši pats muzejs – tā direktors nodrošina muzeja funkciju izpildi – muzeja krājuma, pētnieciskā un komunikācijas darba koordinētu īstenošanu.

Līdz ar to Ogres novada pašvaldības dome ir prettiesiski iejaukusies Ogres muzeja darbībā”, pārliecināta biedrība Delna.

Piketa dalībnieki vairākkārt pauda, ka Helmaņa rīcība un regulārā publiskā komunikācijas liecinot par vēlmi iebiedēt Ogres novada pašvaldības domē un iestādēs nodarbinātos. Tāpat piketa laikā tika uzsvērts, ka pēdējo dienu notikumi, kad Ogres muzeja direktores kabinets tika “aizzīmogots”, lai gan šādam “aizzīmogojumam” nav juridiska spēka, un vienīgais mērķis šādai rīcībai ir situācijas dramatizēšana un bijušās muzeja direktores tēla kriminalizēšana, lai iebiedētu citus darbiniekus.

Protesta dalībnieki aicināja VARAM ministru Māri Sprindžuku (AP) izvērtēt pēc būtības Helmaņa darba tiesiskumu un atbilstību labas pārvaldības principiem, kā arī uzstāj, lai VARAM pārtrauc Ogres mēra izrēķināšanos ar Ogres Vēstures un mākslas muzeja darbiniekiem.

Piketa laikā vairākkārtīgi no dalībniekiem izskanēja tādi saukļi, kā “Avena nauda ir Helmaņa alga” un “Helmanis nav Lāčplēsis”. 

Pie piketētājiem bija iznācis arī VARAM ministrs. Sprindžuks uzsvēra, ka “demokrātija nav viena diena četros gados, bet tā ir katru dienu”.

Viņš arī norādīja, ka uz viņu gulstas liela juridiskā atbildība un sabiedrības spiediens. 

Iepriekš jau vēstīts, ka VARAM ministrs ir, parakstījis darba uzdevumu, kurā licis Ogres novada pašvaldībai līdz 30. aprīlim sniegt paskaidrojumus par Ogres novada muzeja direktores un darbinieka atstādināšanu.

Sprindžuks skaidroja, ka, tiklīdz tiks saņemta atbilde no pašvaldības, situācija tiks vērtēta un ar to tiks iepazīstināts arī Ministru kabinets (MK). 

 

Lasiet arī:Sabiedrības ieskatā, policija “vīrietim ļāvusi pastrādāt slepkavību”

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas