Sabiedrības ieskatā, policija “vīrietim ļāvusi pastrādāt slepkavību”

Iedzīvotāji sašutuši par Valsts policijas (VP) darbu Jēkabpils slepkavības lietā – sociālo tīklu lietotāju ieskatā policija strādājusi pēc principa “kamēr līķa nav, nozieguma arī nav”.

Iepriekš jau vēstīts, ka policijai nav izdevies no noslepkavošanas pasargāt sievieti, kura kopā ar tuviniekiem vairākkārt ziņojusi par savu bijušo dzīvesbiedru Leonu Rusiņu, kurš ilgstoši terorizējis un vajājis sievieti. Aizliegumu tuvoties sievietei Rusiņš ir ignorējis. Publiski pieejamā informācija liecina, ka slepkava savu upuri terorizējis vairāk nekā gadu. Sieviete ir centusies izbeigt attiecības ar vīrieti, taču nekas – pat aizliegums tuvoties –nav līdzējis, saņemti simtiem zvanu un īsziņu, dedzinātas arī durvis.

Nelaiķes kolēģi publiskajā telpā uzsvēruši, ka gan pati sieviete, gan viņas tuvinieki un kolēģi ir vairākkārt vērsušies policijā, kas varmākam sākotnēji piemēroja tikai sodu par sīko huligānismu 250 eiro apmērā.

Ilgstošais terors beidzies traģiski – aizvadītajā svētdienā varmāka uzbrucis un sadūris sievieti viņas mātes un bērna priekšā. Pēc slepkavības vīrietis aizbēdzis ar auto – kārtības sargiem neizdevās viņu aizturēt. Pašlaik Rusiņš ir izsludināts meklēšanā, savukārt Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks uzdevis uzsākt dienesta pārbaudi par policijas nekompetenci notikušajā.

Tikmēr sociālo tīklu lietotāji nekautrējas asi kritizēt policiju, uzsverot, “ja kārtības sargi būtu labāk savu darbu darījuši, sieviete būtu dzīva.” Visskarbāk par notikušo un policijas darbu šajā gadījumā izteikušies vairāki mediju pārstāvji.

Žurnālisti Agnesi Margēviču fascinē policijas paziņojums “ar mājienu, ka upuris pati izaicinājusi slepkavu”. VP noskaidrojusi, ka konflikts starp Rusiņu un nogalināto eskalējies līdz nāvējošu miesas bojājumu nodarīšanai. “Nodurtā sieviete konfliktēja, un eskalēja šo konfliktu līdz nāvei?” neizpratnē jautā Margēviča.

Ar žurnālisti vienisprātis ir LTV ziņu dienesta redaktore Rudīte Spanovska, kura atzīst, ka, lasot VP skaidrojumus, “viņas smadzenes vienkārši eksplodēja”.

Arī citi mediju pārstāvji veltījuši visai skarbus vārdus, raksturojot policijas darbu. Pētnieciskās žurnālistikas centra RE: Baltica redaktores Sanitas Jembergas un žurnāla Klubs galvenā redaktora Aivara Pastalnieka ieskatā “policija būtībā ir atļāvusi Rusiņam pastrādāt slepkavību”.

Savukārt žurnāliste Inga Sprinģe uzskata, ka minētie fakti liecina par “nolaidību” no VP puses. Žurnālistes Ineses Liepiņas skatījumā šis gadījums pierāda, ka “policija strādā tikai uz papīra”.

Saeimas deputāte Jana Simanovska (P) skaidro, ka šī lieta “iezīmē skaidrus caurumus tiesu sistēmā un likumdošanā”.

Publiskajā telpā arī izskanējusi informācija, ka Rusiņš ir draudējis nelaiķes kolēģēm ar izrēķināšanos. VP gan norādījusi, ka uztraukumam neesot pamata, jo varmākas mērķis esot bijis tikai viņa bijusī dzīvesbiedre. Šo “mierinošo komentāru” no policijas puses kā piemēru kārtības sargu cinismam minējis blogeris Didzis Veinbergs.

Arī Twitter lietotājs ar segvārdu Reinis ironizē, ka “sabiedrībai ir jāpiedod un jāsaprot Jēkabpils menti”.

Advokāts Artūrs Zvejsalnieks un polittehnologs Jurģis Liepnieks spriež, ka “policijas darbs vērtējams kā kritiski slikts”, un “atbildēt par notikušo vajadzētu arī iesaistītajiem policistiem”.

Trešdien, 19. aprīlī slepkavas mašīna atrasta mežā pie Aiviekstes, preses konferencē paziņoja VP priekšnieks. Noziedznieka mašīnā arī atrasti vairāki telefoni un priekšapmaksas kartes. Ruks uzsvēra, ka Rusiņam pavisam noteikti ir manāmas maniakālas pazīmes. Policijas ieskatā, pastāv iespēja, ka vīrietis ir izdarījis pašnāvību.

Lasiet arī: Atlaiž armijas pārtikas iepirkumā iesaistītu amatpersonu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas