Francija cer izmantot Grieķijas pretgaisa aizsardzības sistēmu olimpiskajās spēlēs

Francija ir lūgusi uz Parīzes olimpisko spēļu laikā aizņemties no Grieķijas pretgaisa aizsardzības sistēmu – tuva darbības rādiusa pretgaisa raķešu sistēmu “Crotale”. Pieprasījums iesniegts saistībā ar to, ka Francija plāno nodrošināt pretgaisa aizsardzības sistēmas Ukrainai un vēlas saņemt sabiedroto palīdzību, lai spēļu laikā nodrošinātu kritiskās infrastruktūras pretgaisa aizsardzību Parīzē, atsaucoties uz Grieķijas laikrakstu “Kathimerini”, ceturtdien, 25.aprīlī, ziņo Politico.

Diplomātiskās sarunas par šo pieprasījumu sākās novembrī, taču līdz šim nav ziņots par būtiskiem notikumu pavērsieniem.

“Ja mūsu sabiedrotie lūgs konkrētu palīdzību konkrētam laika periodam – šajā gadījumā olimpiskajām spēlēm –, kas nekādā veidā neietekmēs valsts aizsardzības spējas, tas tiks darīts, bet noteikti tikai pēc koordinācijas un konsultācijām starp abām pusēm,” ceturtdien kārtējā brīfingā žurnālistiem sacīja valdības preses pārstāvis Pavloss Marinakis (Pavlos Marinakis).

“Bet mēs runājam – un es vēlos uzsvērt – par ierobežotu konkrētu laika periodu.”

Šī ir pirmā ziņa par to, ka Francija meklē pretgaisa aizsardzības aprīkojumu Olimpiskajām spēlēm, pretstatā iepriekšējiem plāniem par to, ka tiks nodrošināta ārvalstu policijas un militārā klātbūtne.

Lai gan Francijas pieprasījums nav tieši saistīts ar Ukrainu, tas tiek uzskatīts par netiešu aicinājumu Atēnām atvēlēt daļu no savām pretgaisa aizsardzības spējām, lai atbalstītu Ukrainu.

Paredzams, ka piektdien plānotajā telekonferencē par Ukrainas palīdzību Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupā ASV izdarīs papildu spiedienu uz Atēnām, ņemot vērā Grieķijas atturību piešķirt militāro palīdzību Ukrainai.

Pagājušajā nedēļā Briselē notikušajā samitā Eiropas līderi mudināja Grieķijas premjerministru Kiriakosu Mitsotaki (Kyriakos Mitsotakis) un Spānijas premjerministru Pedro Sančesu (Pedro Sánchez) nodrošināt Ukrainai pretgaisa aizsardzības sistēmas, atsaucoties uz Financial Times ziņojumu, ziņo “Politico”.

Marinakis pirmdien preses brīfingā sacīja, ka Ukrainai jau ir sniegta materiāla palīdzība, uzsverot, ka

netiks veiktas nekādas darbības, kas varētu apdraudēt Grieķijas atturēšanas spējas vai pretgaisa aizsardzību.

“Crotale” pretgaisa aizsardzības sistēma, par kuras nodošanu Francijai Parīzes Olimpisko spēļu laikā patlaban notiek diskusijas, ir Francijā ražota sistēma, kas 2003.gadā tika integrēta Grieķijas gaisa spēkos. Tā kā tās šaušanas darbības rādiuss ir 11-20 km un maksimālais darbības augstums seši kilometri, tā tiek uzskatīta par “ideālu” paredzētajam mērķim.

Lasiet arī: Lukašenko runā par draudiem Baltkrievijai, lai attaisnotu taktiku “kodolieroču atturēšanai”

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas