Lukašenko runā par draudiem Baltkrievijai, lai attaisnotu taktiku “kodolieroču atturēšanai”

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko ceturtdien, 25.aprīlī, paziņoja, ka iekšējie un ārējie draudi liek mainīt drošības nostāju un ļaut Krievijai izvietot tās teritorijā taktiskos kodolieročus, apgalvojot, ka Baltkrievijas opozīcija, ar NATO atbalstu, plāno sagrābt teritoriju tās Rietumos, ko opozicionāri noraida, ziņo Reuters.

Lukašenko uzstājās Baltkrievijas Tautas kongresa sanāksmē – konstitucionālā institūcijā, kurā ir līdz 1 200 delegātu un kurai bija jāapstiprina atjaunināta Baltkrievijas nacionālās drošības koncepcija un militārā doktrīna.

Tikšanās laikā Baltkrievijas VDK vadītājs Ivans Tertels apgalvoja, ka viņa vadītie operatīvie darbinieki ir novērsuši dronu uzlidojumus Minskai, kas tika veikti no Lietuvas, Lietuvai šo apsūdzību noliedzot. Viņš arī pieminēja, ka tiek veikti pasākumi, lai novērstu

ieroču kontrabandu no Ukrainas “teroristu uzbrukumu un sabotāžas veikšanai”.

Lukašenko, kurš ir Krievijas prezidenta Vladimira Putina sabiedrotais, bieži uzsver šķietamos draudus no NATO vai Ukrainas puses, lai attaisnotu ciešākas militārās saites ar Krieviju un uzturētu pastāvīgu paaugstinātas gatavības stāvokli aizsardzības un drošības operācijās.

“Reuters”, atsaucoties uz valsts ziņu aģentūru, vēsta, ka Lukašenko paziņoja, ka pašreizējie apstākļi prasa izmaiņas Baltkrievijas drošības nostājā,

tostarp koncentrēšanos uz “kodolieroču atturēšanu”.

Viņš arī brīdinājis, ka tiem, kas virzīs uz konfliktu vajadzētu racionāli apsvērt provokatīvu darbību sekas.

Turklāt Krievijas aģentūra TASS ziņojusi, ka Lukašenko paziņojis, ka, pēc pagājušajā gadā noslēgtās vienošanās ar Putinu, Baltkrievijā ir izvietoti “vairāki desmiti” Krievijas taktisko kodolieroču, kas ir pirmā šāda veida ieroču izvietošana kopš padomju laikiem.

Baltkrievijas opozīcija, kas lielākoties atrodas ieslodzījumā vai trimdā, noraidīja Lukašenko apgalvojumu, ka tā cenšas ieņemt teritorijas rietumos.

Franaks Vjačorka, trimdā esošās līderes Svjatlanas Cihanouskas vecākais palīgs, izteica pieņēmumu, ka

Lukašenko izteikumi liecina par viņa atrautību no realitātes, sakot, ka viņa izteikumi būtu jākomentē psihoterapeitam.

“Šis kongress ir izmisīgs mēģinājums kaut kādā veidā atjaunot uzticību sev gan iekšēji, gan arī parādīt ārpasaulei, ka viņam joprojām ir atbalstītāji. Protams, visvieglākais veids, kā nostiprināt viņa atbalstītājus, ir radīt ārējā ienaidnieka sajūtu,” viņš sacīja aģentūrai “Reuters”.

Lukašenko kongresā sacīja, ka militārais risks pie viņa valsts robežas ar Ukrainu ir diezgan augsts.

Lai gan viņš apliecinājis, ka Polijai nevajadzētu sagaidīt agresivitāti, viņš atklāja, ka kaujas gatavības bataljoni tiks pārcelti no Baltkrievijas austrumiem uz rietumiem.

Polijas aizsardzības ministra vietnieks Cezarijs Tomčiks (Cezary Tomczyk), reaģējot uz Tertela apgalvojumu, ka Baltkrievija esot pārtvērusi dronu uzlidojumus no Lietuvas, brīdināja neļauties Baltkrievijas un Krievijas propagandai.

Lasiet arī: BNN pēta | Garlaicīgajai Lietuvas prezidenta vēlēšanu kampaņai beidzot kāds pavērsiens – TV debates tiešraidē

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas