VIDEO| Francijā pēc jaunieša nogalināšanas plosās nemieri

Francijā jau otro diennakti plosās nemieri un protesti pēc tam, kad policija nošāva 17 gadus vecu jaunieti, un arestētas vismaz 150 personas, raksta britu raidorganizācija BBC.

Parīzē aizdedzinātas skolas, pašvaldību ēkas un policijas iecirkņi, un Francijas prezidents Emanuels Makrons (Emmanuel Macron) norādījis, ka grautiņi nav attaisnojami. Viņš sasaucis krīzes padomes tikšanos.

Nemieri izcēlās pēc tam, kad policija no tuva attāluma nošāva pārbaude slaikā uz šosejas nošāva jaunieti. Francijas iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns (Gérald Darmanin) sociālajos tīklos

nosodījis pieaugošos nemierus un sacījis, ka Francija piedzīvojusi nepanesamas vardarbības pilnu nakti.

Grautiņi notikuši visās Parīzes piepilsētās, tomēr visvardarbīgākās sadursmes piedzīvotas Nanterē, kur tika nogalināts pusaudzis. Laikraksts Le Monde ziņojis, ka vietējās varas iestādes bijušas spiestas daļēji evakuēties.

Francijas ziemeļu pilsētā Lillē protestētāji domes ēkā dedzinājuši krēslus un dokumentus. Rennā apmēram 300 cilvēki bija sapulcējušies pieminēt mirušo jaunieti, un daži sāka dedzināšanu un tika izklīdināti.

Makrons otrdien, 27.jūnijā, sacījis, ka pusaudža nošaušana bijusi “nepiedodama”.

Tomēr šie prezidenta izteikumi raisīja policijas arodbiedrību dusmas,

kas apsūdzēja Makronu pārsteidzīgā iesaistīto policistu tiesāšanā. Policistu arodbiedrība Alliance Police norādījusi, ka policisti ir nevainīgi, kamēr nav pierādīta to vaina, un arodbiedrība Unité SGP Police pieminējusi arī politisko iejaukšanos, kas veicinot naidīgu attieksmi pret policiju.

Darmanēns paziņojis, ka uzsāks lietu pret vēl kādu arodbiedrību – France Police – pēc tam, kad tā esot publicējusi nepieņemamu ierakstu mikroblogošanas vietnē Twitter, attaisnojot pusaudža nogalināšanu. Šobrīd dzēstajā ierakstā esot tikuši slavēti policisti, un pusaudža nāvē vainoti viņa vecāki, kas neesot spējuši izglītot savu dēlu.

Jaunieša māte sacījusi, ka policisti ir atņēmuši viņai bērnu, un aicināja cilvēkus doties gājienos viņas dēla piemiņai. Policists, kurš raidīja nāvējošo šāvienu, šobrīd ir aizturēts.

Nahels esot nācis no franču-alžīriešu ģimenes, un ir otrais cilvēks šogad, kurš nogalināts satiksmes kontroles reidu laikā.

Pērn šādi gājuši bojā 13 cilvēki. Cilvēktiesību organizācijas kritizē 2017.gadā veiktās izmaiņas likumā, kas paplašināja to gadījumu skaitu, kad policija drīkst pielietot šaujamieročus. Le Monde atsaucas uz oficiālo statistiku un norāda, ka kopš izmaiņu pieņemšanas daudz biežāki kļuvuši gadījumi, kad policija raida šāvienus uz transportlīdzekļiem.

Ziņu aģentūra Reuters noskaidrojusi, ka lielākā daļa upuru gadījumos, kad policija izmanto šaujamieročus satiksmes pārbaužu laikā, ir melnādainie vai arābi.

Saskaņā ar Francijas mediju rīcībā esošo informāciju, policija sākotnēji ziņojusi, ka pusaudzis centies uzbraukt policistiem. Tomēr internetā atrodamajā video redzams, ka policists tēmē ar ieroci caur auto logu, un izšauj, kad jaunietis centās aizbraukt prom. Automašīnā tobrīd atradās vēl divas personas. Vienai izdevies aizbēgt, kamēr otra, arī nepilngadīga, aizturēta.

Makrons žurnālistiem sacīja: “Nekas neattaisno jauna cilvēka nāvi.”

Prezidents aicināja saglabāt mieru, lai būtu iespējams panākt taisnīgu tiesu.

Varas iestādes uzsākušas divas atsevišķas lietas: vienu par iespējamu amatpersonas veiktu slepkavību, un vienu par šofera iespējami plānoto amatpersonas slepkavību.

Lasiet arī: VIDEO | Sprādzienā Parīzē vairāki desmiti ievainoto

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas