Gatavo ostu reformas termiņa pagarināšanu līdz gada beigām

Līdz 2023.gada beigām plāno pagarināt Rīgas un Ventspils brīvostu pārvalžu likvidēšanas termiņu, kā arī jauno kapitālsabiedrību darbības sākšanu pilnā apjomā – to paredz otrdien, 24.janvārī, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē atbalstītie grozījumi Ostu likumā.

Satiksmes ministrija izskatīšanai komisijā iesniedza grozījumus Ostu likumā, kas paredz veikt tehniskus grozījumus likuma pārejas noteikumos. Likumā noteikts, ka Rīgas brīvostas pārvalde un Ventspils brīvostas pārvalde likvidējamas līdz 2022.gada 31.decembrim. Ar tehniskajiem grozījumiem termiņš pagarināts līdz 2023.gada 31.decembrim.

Deputāti  Šo pagarinājumu atbalstīja, virzot izskatīšanai Saeimā steidzamības kārtībā.

Likumprojektu Saeimas sēdē pirmajā lasījumā plānots izskatīt ceturtdien, 26.janvārī, bet otrajā lasījumā komisijā – 2.februārī. Sēdē deputāti arī diskutēja par to, vai ostu reforma nav jāpārstrādā, un tika nolemts par reformas uzlabošanas iespējām nākotnē runāt kādā no komisijas sēdēm.

Jau ziņots, ka Ostu likums stājās spēkā pērn aprīlī. Tas paredzēja, ka līdz 2022.gada 1.septembrim Ministru kabinetam jāpieņem lēmums par līdzdalību kapitālsabiedrības dibināšanā Rīgas ostas pārvaldīšanai.

Tāpat līdz 2022.gada beigām bija jāpabeidz viss transformācijas process un jālikvidē Rīgas un Ventspils brīvostu pārvaldes. Šo procesu nodrošināšanai Ministru kabinets izveidos likvidācijas komisijas, kuras veiks ostu pārvalžu materiālo, finanšu līdzekļu un saistību inventarizāciju, nodrošinās ostu pārvalžu saistību (tiesību un pienākumu) un mantas, apgrūtinājumu, kredītsaistību nodošanu kapitālsabiedrībām.

Lasiet arī: Satiksmes ministra Vitenberga prioritātes. Varbūt beidzot Latvijai paveiksies?

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas